Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap Rijn en IJssel. In de gemeente Lochem kunt u tussen 07.30 uur tot 21.00 uur stemmen in 23 stemlokalen. In de Protestantse Kerk in Gorssel en in het gemeentehuis in Lochem kunt u coronaproof stemmen.

Stempas

Alle inwoners met stemrecht ontvingen de stempassen. Geen stempas of stempas kwijt? Neem op tijd contact op met de gemeente. Doe dit voor 10 maart (als u digitaal een stempas wilt aanvragen) of voor 14 maart 12.00 uur aan de balie van het gemeentehuis in Lochem.

Kandidatenlijsten

Er is iets te kiezen. Aan de verkiezing voor Provinciale Staten van Gelderland doen 18 partijen mee. En aan de verkiezing voor het Waterschap doen 10 partijen mee. Voor 10 maart komt de kandidatenlijst in uw brievenbus. Online kunt u de kandidatenlijsten bekijken op www.gelderland.nl/kiest en op https://www.wrij.nl/verkiezingen. Op deze websites staan ook de verkiezingsprogramma’s en stemhulpen. Misschien helpen ze u bij het maken van uw keuze.

Stemmen in andere gemeente

Wilt u in een andere gemeente binnen uw waterschap of provincie stemmen? Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Dat kan schriftelijk, digitaal of aan de balie van de gemeente. Een kiezerspas vraagt u aan door een formulier in te vullen. Dit formulier kunt u afhalen bij de gemeente. Op www.lochem.nl/verkiezingen kunt u het downloaden, printen en opsturen. Of direct online invullen en versturen met uw DigiD. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 door de gemeente zijn ontvangen. Vergeet niet uw stempas mee te sturen. U ontvangt daarna de kiezerspas per post.

Bij de aanvraag stuurt u uw stempas mee en u ontvangt daarna een kiezerspas. Met deze kiezerspas kunt u gaan stemmen in elk stemlokaalbinnen de provincie Gelderland en/of het waterschap Rijn en IJssel. In het gemeentehuis een kiezerspas aanvragen kan uiterlijk tot dinsdag 14 maart 2023 tot 12.00 uur. Vergeet niet uw stempas mee te nemen. Bekijk voor u langskomt onze openingstijden.

Waar stemmen?

Op uw stempas staat het stemlokaal bij u in de buurt. Kijk ook eens op www.waarismijnstemlokaal.nl

Toegankelijkheid

Alle stemlokalen zijn toegankelijk met een rolstoel. En er is een leesloep. In het gemeentehuis aan de Hanzeweg 8 in Lochem zijn de kandidatenlijsten in braille beschikbaar. Op www.lochem.nl/verkiezingen vindt u binnenkort ook de gesproken kandidatenlijsten.

Hoe werkt stemmen?

Bekijk de uitleg op de speciale pagina verderop in dit gemeentenieuws.

Deel dit artikel