Op dinsdagavond 28 maart start na een jaar afwezigheid de cursus Politiek Actief. Twee jaar geleden nam Wendy Goodin uit Lochem deel aan de cursus. Eén jaar later wordt ze wethouder in de gemeente Lochem. We vroegen aan Wendy waarom ze meedeed met de cursus Politiek Actief. En op welke manier de cursus haar heeft geholpen in haar rol als wethouder.

foto van Wendy

In 2021 deed je mee aan de cursus Politiek Actief van de gemeente Lochem. Waarom?

Destijds werkte ik in een welzijnsorganisatie. Daarnaast was ik als vrijwilliger actief bij een aantal maatschappelijke organisaties. Ik deed mee omdat ik wilde weten op welke manieren ik invloed kon uitoefenen op besluiten die in de gemeente worden genomen.

Tijdens de cursus komen allerlei verschillende aspecten aan bod. Wat is jou het meest bijgebleven van de cursus Politiek Actief?

In het algemeen gaf het een duidelijker beeld over hoe de democratie werkt met specifiek de rol van de gemeente. Dat is best complex. Door gastsprekers en de praktijksituaties werden we hier goed in meegenomen. Daarnaast werd duidelijk welke instrumenten er zijn om invloed uit te oefenen én om je te laten horen. Destijds was het een digitale bijeenkomst vanwege corona. Ondanks dat lukte het wel om andere inwoners te spreken en te horen welke verschillende ideeën mensen hebben.

Ongeveer een jaar na afloop van de cursus ben je ‘opeens’ wethouder in de gemeente Lochem. Hoe is dat zo gekomen?

Dat is inderdaad best toevallig achteraf! Dat had ik toen absoluut niet bedacht en ook niet voor ogen. Ik werd gebeld met de vraag of ik interesse had om wethouder te worden. Ik ben altijd op zoek naar manieren om te werken aan een betere kwaliteit van leven, wonen, zorgen en werken. Voor mezelf, maar vooral ook voor andere mensen binnen onze gemeente. Daarom leek de rol van wethouder mij goed te passen. Wel specifiek op het sociaal domein en kunst en cultuur, omdat hier ook mijn kennis en vooral ook mijn ambities liggen.

Inmiddels ben je ruim acht maanden wethouder in de gemeente Lochem. Zijn er nog dingen uit de cursus waar je nu nog steeds wat aan hebt in je werk als wethouder?

Vooral in het eerste begin heeft het me zeker handvatten gegeven. Zo had ik dankzij de cursus beter in beeld wat nou precies de rol van de gemeenteraad is en van het college. En ook wat de instrumenten zijn die we in Lochem hanteren om met elkaar in gesprek te gaan. Zoals de verschillende politieke tafels. Toch heb ik hier in de praktijk het meest over geleerd én… leer ik elke dag nog bij!

Tot slot: heb je nog een boodschap voor degenen die nog twijfelen of ze zich willen aanmelden voor de editie van 2023?

Als je twijfelt dan zou ik het gewoon doen! De manier waarop het wordt gegeven vond ik, zelfs toen het online was georganiseerd, heel prettig. Zeker als je niet veel weet over de lokale politiek, is het altijd handig om informatie te krijgen over hoe je invloed kunt hebben. Ook als je niet in de gemeenteraad zit. Zo kun je als inwoner of organisatie, meepraten als de raad een onderwerp voor het eerst bespreekt.

Meer informatie en aanmelden voor de cursus Politiek Actief viawww.lochem.nl/politiekactief. Aanmelden kan tot en met 10 maart.

Deel dit artikel