Als gemeente werken we samen met HackShield: een game die kinderen tussen  8 en 12 jaar opleidt tot Cyber Agents die niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving beschermen tegen online gevaar. Een belangrijk thema nu we veel online zijn. En ook kinderen en jongeren een makkelijke prooi zijn voor cybercriminelen.

Bankrekening

Een veel voorkomende vorm van criminaliteit binnen deze doelgroep is het inzetten van kinderen en jongeren als Geldezel, ook wel Money Mules genoemd. In dergelijke gevallen wordt de bankrekening van het slachtoffer gebruikt om geld wit te wassen.

Hoge straffen

Het kind wordt gevraagd om (tegen betaling of andere beloning) een bedrag te laten storten en vervolgens dat bedrag op te nemen of over te maken. Een ogenschijnlijk kleine moeite met grote gevolgen. De pakkans is nagenoeg 100% en de straffen zijn hoog.

Speel mee

Om kinderen weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit, maakte HackShield een speciale Quest. Een korte doe-opdracht die aansluit op de game. In deze Uitlenen Kost Geld Quest leren kinderen hoe ze kunnen voorkomen dat ze als Geldezel worden gebruikt. En hoe ze hun omgeving hiervoor kunnen waarschuwen.

 De Quest is te spelen op www.joinhackshield.nl/gemeente/lochem  en via de app op tablet en smartphone. Wees geen ezel, uitlenen kost geld! Kijk voor meer info en activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl

Deel dit artikel