Hoe krijg je monumentale huizen van het aardgas af? In de Lochemse wijk Berkeloord is een project gestart met waterstof. Waterstof kan een goede manier zijn om aardgas te vervangen in oudere huizen. Op kantorenpark Stijgoord komt een afleverpunt voor het waterstof.

Nieuwbouwhuizen zonder aardgas zijn al niet zo bijzonder meer. Goede isolatie in combinatie met energie uit wind of zon maken een nieuw huis duurzaam. Huizen zonder aardgas zijn nodig om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen. Voor oudere huizen gaat die vlieger minder makkelijk op. Zeker voor huizen die ook nog een monument zijn. Dat is het geval voor de huizen van het beschermd stadsgezicht Berkeloord.

Monumenten verwarmen met waterstof

Eigenaren moeten zorgvuldig omgaan met het vaak statige of bijzondere uiterlijk van dat soort huizen. Bewoners van vijftien monumentale villa’s in de wijk Berkeloord sloegen daarom de handen ineen met netbeheerder Alliander, installatiebedrijf Remeha, LochemEnergie en de gemeente Lochem. In een voor Nederland uniek project, onderzoeken de partners de mogelijkheden om waterstof te gebruiken om monumentale huizen te verwarmen.

Waterstof kan worden gemaakt uit duurzaam opgewekte energie. Het heeft in tegenstelling tot aardgas, geen uitstoot van CO2. Het waterstof gaat vanuit een waterstof-afleverpunt en een nieuwe gasleiding, naar de bestaande gasleidingen van de huizen. Voor het tijdelijke waterstof-afleverpunt is een plek gevonden op het dichtbij Berkeloord gelegen kantorenpark Stijgoord. Hier komt ongeveer één keer per week een tankvrachtwagen langs. Bij het afleverpunt plaatst de vrachtwagen de trailer met waterstof. Is de trailer leeg, dan wordt deze per vrachtwagen verwisseld voor een nieuwe, volle trailer.

Vernieuwend project zet kantorenpark Stijgoord op de kaart

De samenwerkende partners zullen bij het afleverpunt gasten ontvangen, die meer informatie willen over het waterstofproject in Berkeloord. Het project laat zien dat kantorenpark Stijgoord vernieuwend is en kan nationaal en internationaal aandacht trekken.

De planning is om het waterstof-afleverpunt in het najaar van 2021 in gebruik te nemen. Het zal in gebruik zijn voor een periode van 3 tot 5 jaar. De plek van het afleverpunt komt daarna weer beschikbaar voor kantoren. Het waterstof-afleverpunt heeft geen invloed op wonen en werken op en bij kantorenpark Stijgoord.

Het college van B&W heeft deze week voorgesteld om in te stemmen met het aanleggen van het waterstof-afleverpunt.

Deel dit artikel