In de stuw van het Afleidingskanaal van de Berkel (bij de sluis) zal een waterkrachtturbine gebouwd worden door EefdeWaterkracht, een burgercoöperatie in samenwerking met LochemEnergie. Schone energie uit waterkracht is aantrekkelijk, maar hoe werkt het en hoe kom ik eraan?

Een waterkrachtturbine is een vorm van collectief opwekken van energie, net zoals in een zonnepark. Zeer geschikt dus voor het geval u geen zonnepanelen op uw dak kunt of wilt leggen. In een zonnepark koop of huurt u zonnepanelen. In het geval van een waterkrachtturbine koopt u watercertificaten. Beide met een looptijd van 15 jaar. De kosten in euro’s en opbrengsten in kWh zijn ongeveer gelijk. Een watercertificaat kost 330 euro en levert jaarlijks ongeveer 280 kWH op.

Meer weten?

Wilt u meer weten over watercertificaten en of zij voor u interessant zijn, lees verder op eefdewaterkracht.nl of kijk op lochemenergie.net. In januari en februari zijn er informatieavonden. De eerste op dinsdag 22 januari in Ons Huis in Almen. Inloop vanaf 19.30 uur.

 

Deel dit artikel