22 januari

Kan het huis dat ik bouw zonder aardgas? Dat vroeg Cor Oonk zich af toen hij in Laren ging bouwen. Dit vroeg erg veel teken- en rekenwerk. Dat maakte hem enthousiast om voor zijn dorp dieper in de mogelijkheden te duiken. Nu is hij voorzitter van de projectgroep Gasvrij Laren, van Wakker Laorne. De eerste bijeenkomst op 15 januari over het project trok ruim 160 belangstellenden.

Cor Oonk, voorzitter van projectgroep Gasvrij Laren, voor zijn duurzame woning in de nieuwbouwwijk Schoneveld in Laren.

Wijk van de toekomst

Koken en stoken op aardgas zorgt voor de uitstoot van CO2. De overheid wil vanwege het klimaat dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. De gemeente en provincie steunen daarom de zoektocht in Laren met geld en inzet. Laren is nu officieel ‘Wijk van de Toekomst”. Dit was de boodschap van wethouder Duurzaamheid Henk van Zeijts. “Dat Laren dit oppakt verbaast me niet, zei hij. Lekker nuchter, lekker dichtbij. We gaan hier ook als gemeente van leren, voor het warmteplan dat we gaan maken voor alle kernen”.

Haalbaar en betaalbaar

Richard Buitink, voorzitter van wakker Laorne: “We staan aan de start van een zoektocht op weg naar een aardgasvrij Laren. Voor bestaande huizen en bedrijven ligt dit ingewikkelder dan voor nieuwbouw. Is overstappen op duurzame energie haalbaar en betaalbaar als we het samen doen? Daarop richten we ons in het postcodegebied 7245. Een mix van bestaande bouw en nieuwbouw in het dorp en in het buitengebied. Inwoners van Laren kunnen zich bij Wakker Laorne aanmelden voor de verschillende werkgroepen, technisch, financieel of communicatie. Op www.wakkerlaorne.nl kunt u de zoektocht volgen.

Nu al besparen op energie?

In 2021 moet elke gemeente in Nederland een warmteplan hebben. Wie nu meedoet, zorgt dat de keuzes niet voor hem of haar worden gemaakt. Voordat er oplossingen in beeld zijn, kunt u al aan de slag met energie besparen. De energiecoaches van LochemEnergie geven u graag praktische tips. Een afspraak maken kan eenvoudig via www.energieloketlochem.nl

Deel dit artikel