Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het verzoek tot het bergen van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van een Engelse jachtbommenwerper, met zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van de piloot, ligt in een landbouwperceel aan de Scheuterdijk in Eefde. De berging valt onder het nationaal programma berging vliegtuigwrakken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Lochem is één van de eerste gemeenten waar dankzij de regeling een wrak kan worden opgegraven.

De piloot van het gecrashte vliegtuig is tot op de dag van vandaag vermist

Voorafgaand deed Defensie historisch onderzoek in archieven en detectieonderzoek op de crashlocatie. Zeer waarschijnlijk zijn stoffelijke resten aanwezig van de vermiste piloot van de Hawker Typhoon, Deze piloot, Flight Sergeant W.R.S. Hurrell, is tot op de dag van vandaag vermist. De piloot met zijn toestel stortte neer op 26 september 1944 aan de Scheuterdijk in Eefde. De Slag om Arnhem liep ten einde. De geallieerden waren die dag heel actief in het luchtruim in het operatiegebied van Market Garden. De aanval van een Duits jachtvliegtuig werd fataal.

“De berging is erg betekenisvol”

Het college vindt het heel eervol dat een speciaal bergingsteam van Defensie het wrak met de stoffelijke resten mag gaan opgraven. Het werk start vermoedelijk in november. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Deze piloot heeft zijn leven gegeven voor onze vrijheid. Wij zien de berging als een morele verantwoordelijkheid. En als een eerbetoon aan de omgekomen piloot en zijn mogelijke nabestaanden. Een erg betekenisvol gebaar aan de vooravond van de viering van 75 jaar vrijheid.”.

Het nationaal programma berging vliegtuigwrakken

In juli 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan voor de berging van oorlogswrakken. Hieruit volgde het programma voor de berging van oorlogswrakken. De mogelijke aanwezigheid van vermiste bemanningsleden is een vereiste om in aanmerking te komen. De komende 10 jaar worden in Nederland naar schatting 30 tot 50 kansrijke bergingen uitgevoerd. Gemeente Lochem is als één van de eerste gemeenten voorgesteld om een vliegtuigwrak te bergen binnen het programma. Het verzoek van de grondeigenaar, die de gemeente benaderde over het nationaal programma, was de aanleiding om in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

Betrokkenheid

De grondeigenaar verleent zijn volle medewerking aan de berging. De grondeigenaar, direct omwonenden en de Historische Vereniging De Elf Marken zijn persoonlijk geïnformeerd. De Historische Vereniging heeft een monument opgericht voor de omgekomen piloot. Hier is jaarlijks een herdenking waar met klein ceremonieel bloemen worden gelegd. Gedurende de werkzaamheden zal er een kijkdag voor publiek worden gehouden en kunnen ook basisscholen uit de omgeving worden betrokken.

 

 

 

Deel dit artikel