Pas hing Vleermuiswerkgroep VleGel de eerste vleermuiskast van de kastenactie op in Almen. “Het mooie van dit plekje is dat het zelfs al gevonden is door vleermuizen. Afgelopen zomer telden we wel meer dan 30 vleermuizen hier,” vertelt bewoonster Hanneke Huurnink.

foto's uit het filmpje van ophangen kast

Wim Nijenhuis, die de kasten voor VleGel timmert, vult aan: “Hoeveel vleermuizen in een kast kunnen wonen, verschilt per kast. In een kast als deze kunnen zo’n 30 vleermuizen. Maar we hebben ook kasten waar wel meer dan 100 vleermuizen kunnen wonen.”

Hoeveel vleermuizen in een kast kunnen wonen, verschilt per kast. In een kast als deze kunnen wel meer dan 100 vleermuizen wonen.”Wethouder van Zeijts was bij het ophangen van de eerste kast. “Ik was nieuwsgierig naar hoe dat zou gaan en om een inwoner te ontmoeten die zich wilde inzetten voor de vleermuizen. Mooi om te zien dat de actie zo succesvol was. En zo zie je dat je met iets kleins als een vleermuiskast ook iets voor de natuur kunt doen.” De kastenactie zit met 68 aanmeldingen vol, dus helaas kunt u zich hiervoor dit jaar niet meer aanmelden. Wel kunt u natuurlijk zelf een kast maken en ophangen.

Bekijk het filmpje

Net als de wethouder nieuwsgierig naar hoe het ophangen van de vleermuiskast in zijn werk ging? We maakten er een video van. Bekijk het filmpje op het YouTube-kanaal van de gemeente Lochem. De beelden zijn van de week voor de lockdown. Helaas zal het door de lockdown nog even duren voordat VleGel de andere kasten kan ophangen.

Deel dit artikel