Zaterdag 15 mei plantten inwoners van de wijk Berkeloord samen oeverplanten bij ‘hun’ vijver. Aanwezig waren Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord, inwoners, Circulus-Berkel, Waterschap Rijn en IJssel en wethouder Henk van Zeijts. Vanwege het coronavirus hielden deelnemers 1,5 meter afstand van elkaar.

Inwoners planten oeverplanten bij vijver
Inwoners planten oeverplanten bij vijver op Berkeloord. Vele handen maken licht werk. Foto: Yke Ruessink.

Al eerder voerden Circulus-Berkel en het waterschap werk uit. Zij haalden de beschoeiing, elzenopslag en grasbetonstenen weg omdat die elementen niet bij de vijver passen. En de elzenopslag belemmerde het zicht op de vijver. Er is nu een natuurvriendelijke oever gemaakt. Rond de vijver zijn nieuwe gras- en bloemenmengsels ingezaaid. Het looppad langs de oever moet straks weer zichtbaar worden. Bij de vijver komen ook nog nieuwe zitbanken en in het najaar plant de buurt stinsenbollen.

Beschermd Stadsgezicht

De vijver krijgt een opknapbeurt omdat Berkeloord de status van Beschermd Stadsgezicht heeft. De wijk is ruim van opzet en heeft veel monumentale woningen en gebouwen. De vijver en het hertenkamp zijn belangrijke accenten in dit stadsgezicht. De vijver versterkt straks weer de uitstraling van deze wijk. De parkachtige omgeving van vroeger is nu verbonden met de biodiversiteit van vandaag.

 

Deel dit artikel