De Rijksoverheid onderzoekt waar de ondergrond in Nederland mogelijk geschikt is voor de winning van aardwarmte. Het onderzoeksteam werkt aan twee lijnen in onze gemeente. Het werk aan de lijn die vanuit Zutphen naar het noorden loopt is afgerond. Het team werkt nu verder aan de lijn die langs Gorssel, Harfsen en Laren loopt.

De Rijksoverheid doet onderzoek naar aardwarmte in onze gemeente.

Aardwarmte kan een bron zijn om een deel van de huizen, kantoren en bedrijven in Nederland te verwarmen.Het speelt een rol in de overgang naar schone energie, omdat het aardgas kan vervangen als verwarmingsbron. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. Op dit moment zijn er in de gemeente Lochem nog geen plannen voor aardwarmte.

Geluidsgolven in de ondergrond

Voor het onderzoek naar aardwarmte worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd. Zo worden de dikte en ligging van de aardlagen in beeld gebracht. Hierbij kunnen doffe ploffen te horen zijn, of lichte trillingen gevoeld worden. Alsof er een vrachtwagen langsrijdt.

De bewoners en bedrijven in de directe omgeving krijgen informatie via een brief van het bedrijf dat de metingen uitvoert (EBN Energie Beheer Nederland). Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer informatie

Op www.lochem.nl/aardwarmte vindt u een video over het onderzoek. Kijk voor meer informatie en de onderzoekskaart op www.scanaardwarmte.nl. Met vragen kunt u terecht bij info@scanaardwarmte.nl.

Deel dit artikel