Afgelopen voorjaar is de vernieuwde mountainbikeroute Lochem geopend. De route maakt onderdeel uit van het MTB-netwerk Achterhoek dat in zijn geheel onder handen is genomen. In de bekende ranking op www.mtbroutes.nl staat Lochem de laatste tijd vaak op de eerste positie. Maar de populariteit van de route is ook economisch waardevol. Lochemer Robert van Aalderen, één van de initiatiefnemers van de vernieuwing van het netwerk, neemt ons mee in de wereld van het mountainbiken.

vrijwilligers aan het werk op de route
Robert van Aalderen (rechts in beeld) en andere vrijwilligers onderhouden de mountainbikeroute goed.

Van Aalderen is lid van LWC de Paaschberg en secretaris bij Stichting MTB Achterhoek. “Er lag in Lochem een route die voor een groot deel over brede paden liep. Niet meer van deze tijd. Mountainbiken heeft namelijk een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren”, vertelt hij. Door een gesprek dat Van Aalderen had bij de VVV en Stichting Achterhoek Toerisme kwam het balletje via de provincie aan het rollen. “De provincie was bereid de helft van de benodigde investering neer te leggen. De andere helft hebben we samen met Stichting Achterhoek Toerisme opgehaald bij de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Zutphen. Een relatief kleine investering per gemeente met een groot rendement. Economisch biedt het voordelen, maar het sluit ook aan bij het gemeentelijke sport- en jeugdbeleid. Dergelijke routes hebben namelijk een aantrekkende werking voor zowel jong als oud.”

Uitdagende singletracks

Inmiddels ligt er in Lochem een mountainbikeroute van een kleine 16 kilometer lang. Ontworpen en gebouwd door Tracks & Trails in nauw overleg met grondeigenaren. En onderhouden door vele vrijwilligers. De route kent een aantal mooie en uitdagende singletracks. Dat zijn smalle en bochtige paadjes. De route gaat over de Paaschberg, de Lochemse Berg en de Kale Berg. De route is onderdeel van het MTB-netwerk Achterhoek dat in totaal nu zeven routes heeft. “Het netwerk is in zijn geheel vernieuwd. Momenteel zijn we alleen nog bezig met Ruurlo, maar de verwachting is dat die in september ook klaar is. Daarna gaan we door met andere gemeenten in de regio. Met als doel om hier één groot MTB-netwerk te maken dat aansluit op andere netwerken in Twente en Deventer”, geeft Van Aalderen aan.

Horeca en middenstand profiteren

Niet alleen het hart van de mountainbikers gaat sneller kloppen door de vernieuwde routes. Ook ondernemers uit de recreatieve en toeristische sector zijn er blij mee. Zo worden er overnachtingen geboekt door mountainbikers die de route eens willen verkennen. Van Aalderen kent de verhalen. “Het boeken van een weekje Achterhoek is niet gek voor de mountainbikeliefhebber. In het netwerk kun je in een prachtig landschap verschillende routes rijden van in totaal 120 kilometer lang. Ook de middenstand, zoals fietsenzaken doen er hun voordeel mee. Door de coronatijd zijn er veel mensen op de fiets gestapt. Een tweedehands mountainbike is bijna niet meer te krijgen. De nieuwe route is een geweldige spin-off,” weet Van Aalderen.

Tips voor beginners

De Lochemer wijt de populariteit van de sport aan het feit dat je die het hele jaar kunt beoefenen. “Heerlijk je kop leeg maken als je buiten bent. Tegelijkertijd is het wel een sport waar je goed bij de les moet blijven, omdat na elke bocht weer een nieuwe verrassing komt.” Op de vraag of hij een tip heeft voor beginners antwoordt Van Aalderen: “De route in Lochem is vrij pittig, maar je kunt eens beginnen met bijvoorbeeld Gorssel-Noord en -Zuid. Pas je snelheid aan en ga het ontdekken!”

Deel dit artikel