6 maart

De stempas heeft u inmiddels thuis. Wij hopen u op 20 maart 2019 in één van de 20 stemlokalen in onze gemeente te mogen ontvangen. U kunt hier uw stem uitbrengen voor de Verkiezingen Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen.

tekst:hallo oever vertoevers: we mogen weer stemmen!

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten stemt de kiezer op de volksvertegenwoordigers van de provincies en bepaalt de kiezer indirect hoe de samenstelling van de Eerste Kamer eruit komt te zien. Bij de Waterschapsverkiezingen kiest u een nieuw waterschapsbestuur voor, in ons geval, Waterschap Rijn en IJssel.

Wie ontvangt een stempas?

Uw leeftijd, woonplaats en nationaliteit bepalen of u mag stemmen voor de verkiezingen. Afhankelijk van uw nationaliteit stuurden wij u:

  • 1 stempas voor de Waterschapsverkiezing of
  • 2 stempassen: 1 voor de Waterschapsverkiezing en 1 voor de Provinciale Statenverkiezing.

Neem uw stempas en identiteitsbewijs mee!

Neem bij het stemmen uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. Dit zijn: een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland of een ander land van de Europese Unie (EU). Dit mag maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u bij de afdeling Publiekscontacten een vervangende stempas aanvragen. Dat kan via de telefoon of aan de balie. Doe dit op zijn laatst dinsdag 19 maart 2019 vóór 12.00 uur.Heeft u uw ‘oude’ stempas weer gevonden, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Kieskompas en debat

De kandidatenlijst valt in de tweede week van maart 2019 op uw deurmat. Weet u nog niet op wie u uw stem wilt uitbrengen? Op www.waterschapsverkiezingen.nl vindt u een stemhulp. Het kieskompas van de Provinciale Staten verkiezingen kunt u gebruiken via www.gldstemt.nl/kieskompas. Of volg op maandag 18 maart 2019 van 20.00 - 21.00 uur op TV Gelderland het live debat waarin Gelderse lijsttrekkers discussiëren over de Gelderse politiek.

Uitslagenavond

De stembureaus op 20 maart 2019 zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Stembureau 20 Staring College is geopend van 8.00 tot 17.00 uur. De uitslagenavond wordt live uitgezonden op TV Gelderland van 21.00 tot 1.00 uur.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op:

Deel dit artikel