In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over het Holocaustmonument Levenslicht.

Om stil te staan bij Holocaustslachtoffers uit de gemeente Lochem is het monument Levenslicht te zien in het Stadshuus in Lochem. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In 170 gemeenten wordt een deel van de stenen tentoongesteld.

Gemeente Lochem heeft ervoor gezorgd dat het Holocaustmonument naar Lochem komt. In nauwe samenwerking met de Synagoge is gekeken waar het monument het beste tot zijn recht komt. Betrokkene Jaap Nijstad, voorzitter Albert Geesink en secretaris Hanjo Haneveld van de Synagoge in Lochem (vlnr op de foto) zijn blij dat het monument een plaats krijgt in het Stadshuus. Een plek waar veel mensen (langs)komen.

Jaap Nijstad: “Gedenken is nooit verleden tijd. Als je geschiedenis op zo’n manier kunt beleven en doorgeeft, dan wordt het dynamisch. Daarnaast past het Levenslicht bij de Joodse traditie dat je wordt opgenomen in het eeuwige licht.” Ook Hanjo Haneveld vindt het belangrijk dat er dankzij het project Levenslicht gepraat wordt over de Tweede Wereldoorlog. “Zo betrekken we ook de jeugd erbij.” Albert Geessink is al vele jaren betrokken bij de Synagoge en weet wat voor impact verhalen hebben voor de jeugd. “Als je ze naar een plek brengt waar het verhaal begint te leven, zoals we ook doen bij leerlingen uit groep 8 die naar Westerbork gaan, dan maakt het enorm veel indruk. Zo motiveer je de jeugd dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Op donderdag 30 januari vindt van 15.30 tot 16.30 uur in het Stadshuus een officieel moment plaats bij het Levenslicht. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve heet u van harte welkom in het Stadshuus. Ook worden de namen voorgelezen van alle slachtoffers uit onze gemeente die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Rien Wulffraat luistert het officiële gedeelte op met accordeonmuziek. Kom gerust langs. Het monument, dat in de hal is geplaatst, is nog tot en met 2 februari te zien.

Deel dit artikel