In de aanloop naar 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde binnen onze gemeente. Dit keer belichten we het onderduikershol in Harfsen.

Normaal gesproken organiseert de Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth op 4 mei een stille tocht naar het graf van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch. Dit jaar gaat dit niet door. Het oorlogsmonument is geadopteerd door groep 7 van de Beatrixschool. Zij onderhouden jaarlijks het monument. Maar wat is nu precies de achtergrond van dit monument?

Een smal bospad aan de Schepersweg in het buitengebied bij Harfsen leidt naar een sober grafmonument. Twee vierkante stenen, met de namen Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch, worden omsloten door enkele kniehoge palen waaraan een ketting is bevestigd.

Het Hol als onderduikadres

Op deze plaats vonden Ynze en Christine de dood. Zij liggen er nu samen begraven. Ynze werd opgeroepen om voor de Duitsers te werken. Hij gooide alle oproepen in de prullenbak, maar hij werd in 1942 toch opgepakt en naar Duitsland gebracht. Zijn vader was een aannemer in Friesland en Ynze vertelde de Duitsers dat hij dringend naar huis moest om enkele zaken te regelen. De Duitsers geloofden hem en Ynze kreeg een week verlof. Via via kwam Ynze op 10 februari terecht bij de familie Koeslag in Harfsen. Hij raakte betrokken bij het verzetswerk. Eind 1943 verhuisde Ynze naar “Het Hol”, een onderduikadres onder de grond, gemaakt van delen van een werkkeet en een kippenhok.

Verraad

De Duitsers kwamen door verraad achter het bestaan van “Het Hol”. Ze gingen eerst naar de boerderij van Slagman. Ze roofden de boerderij leeg en staken deze in brand. De bewoners en onderduikers werden meegevoerd. Daarna gingen ze naar “Het Hol”. Ynze wist van hun komst. Zijn zuster Sytske werkte op het kadaster in Zutphen. Daar werkte ook Christine van Heesch, die een relatie kreeg met Ynze. Het verzet was op de hoogte van de overval door de loslippigheid van een Duitse officier tegenover een Nederlands meisje.

Geheime schuilplaats

Christine, die betrokken was bij verzetswerk, haastte zich naar “Het Hol” om Ynze te waarschuwen. Hij bleef echter omdat hij dacht dat zijn schuilplaats onvindbaar was. Zijn medebewoner Ap Nauta vluchtte echter wel. Christine bleef bij Ynze. Zij trokken zich terug in het derde, geheime, compartiment van hun schuilplaats. De Duitsers vonden “Het Hol”, maar niet de geheime schuilplaats. De twee leken gered. Maar voordat de Duitsers weggingen gooiden ze enkele handgranaten in de schuilplaats. Ynze en Christine werden gedood. Ynze werd later gevonden met zijn revolver in de hand, vastbesloten zich dood te vechten. 

Deel dit artikel