In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over de Stolpersteine.

Verzetsmensen, Joden, Jehova’s Getuigen, onderduikers of mensen die willekeurig opgepakt werden vanwege represailles, brachten het er vaak niet levend vanaf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om deze mensen weer een naam te geven en om ze niet te vergeten heeft Stichting Stolpersteine Lochem een idee bedacht. Deze stichting legt stolpersteentjes bij de huizen waar deze mensen woonden. Het is een steentje met daarin de naam van de persoon gegraveerd en de plek waar hij of zij naar toe is gedeporteerd.

De Stolpersteine doet recht aan deze voormalige inwoners van onze gemeente, maar geeft ook steun aan nabestaanden. Tegelijkertijd zien onze (jeugdige) inwoners en mensen die naar onze gemeente toekomen wat er zich ooit heeft afgespeeld tijdens de oorlog.

Gunter Demnig, een Berlijnse kunstenaar en stichter van de Stolpersteinebeweging, heeft 75.000 steentjes gemaakt. In onze gemeente liggen er drie. Twee in Lochem bij Kastanjelaan 7 en één op de Rietdekkerweg 24 in Gorssel. Op 24 maart 2020 worden er door Gunter Demnig zelf nog steentjes gelegd op ’t Ei 15. En op de bevrijdingsdag van Lochem, op 2 april, wordt er in het bijzijn van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve een steen gelegd bij de Bierstraat 2 in Lochem. Maar er moeten er nog vele volgen om alle slachtoffers te kunnen blijven herdenken.

Om steentjes te organiseren en te laten maken, is geld nodig. De stichting Stolpersteine spreekt fondsen aan, maar elke gift is welkom op NL92 TRIO 0788 7835 64 ten name van Stichting Stolpersteine Lochem.

Meer over 75 jaar vrijheid

Deel dit artikel