In de aanloop naar 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde binnen onze gemeente. Dit keer belichten we de Detmerskazerne in Eefde.

De Detmers kazerne in Eefde is met behulp van Serge van Dijk en vele vrijwilligers de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bijzondere plek. Hier ontmoeten veteranen en mensen die vroeger gelegerd hebben gezeten in de kazerne elkaar. Ze delen hier hun verhalen. Het is tegelijkertijd een plek waar er van alles te vinden, lezen en te beluisteren is. Over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over andere oorlogen in de wereld. Serge is in 1996 als beroepsmilitair uitgezonden naar Bosnië. Na deze periode had hij behoefte aan een plek om andere veteranen te ontmoeten. Dit werd de Detmers kazerne. Na zijn beroepstijd kwam Serge namelijk bij de Natres (Nationale Reserve) terecht. Deze eenheid had een locatie op de kazerne in Eefde, die in 2012 dichtging. De Natres verhuisde naar Schaarsbergen.

Spullen uit oorlog

Wat klein begon in de kazerne in Eefde, is inmiddels uitgegroeid tot iets groots. Niet alleen is de kazerne een ontmoetingscentrum, maar er zijn ook heel veel spullen uit de oorlog te zien. Serge: “Er worden lezingen gehouden en films vertoond. In vitrinekasten liggen spullen uit de oorlogstijd. Bij de opgravingen van de Tweede Sluis in Eefde en de afbraak van de gebouwen van de kazerne zijn er diverse spullen gevonden. Zoals een helm, wapenspullen en een tandenborstel. Erg bijzonder.”

Blijven herdenken

Serge geeft aan dat er veel aandacht is voor 75 jaar vrijheid en dat hij dit merkt aan het aantal bezoekers. “Ook steeds meer mensen komen spullen brengen. Zo wordt het een heus museum.” Serge vindt het belangrijk dat we blijven herdenken. “Niet alleen de Tweede Wereldoorlog mogen we niet vergeten, ook alle andere oorlogen in de wereld. We moeten blijven stil staan bij het leed, om in de toekomst andere oorlogen te voorkomen.”

Deel dit artikel