29 januari

Stookt u wel eens hout, bijvoorbeeld in een open haard, kachel, vuurkorf of barbecue? Of heeft u soms last van het stoken van hout? Lees dan onze reeks over houtrook. Deze week aandacht voor het voorkomen van overlast door houtrook.

Als u hout stookt, kan dit overlast geven voor andere mensen. Maak daarom gebruik van de algemene tips voor het stoken van hout. Uw kachelleverancier of installateur kan u goed voorlichten, zodat u een kachel op maat koopt. Woont u in een goed geïsoleerd huis, dan heeft u meestal geen houtkachel nodig om uw huis warm te krijgen. Een houtkacheltje is vaak al snel te groot.

Last van houtrook van buren?

Heeft u last van de houtkachel van buren? Ga erover met ze in gesprek. Geven en nemen is daarbij het uitgangspunt. Komt u er samen niet uit, dan kunt u via de gemeente of woningbouwcorporatie Buurtbemiddeling aanvragen. Helpt dit niet, dan kunt u de gemeente vragen te handhaven. Houd er wel rekening mee dat handhaven geen oplossing is als uw buur voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit en de stooktips volgt. Als laatste kunt u een gang naar de rechter maken. De uitkomst daarvan kan zijn dat de rechter erkent dat u hinder ervaart, maar dat uw buren toch aan de regels van de wet of een maatschappelijk aanvaardbaar niveau voldoen. Kortom, in goed overleg met uw buren bereikt u vaak het meest.

Algemene tips voor het stoken van hout

  • Stook nooit ge├»mpregneerd of geverfd hout of hout dat op een andere manier is behandeld.
  • Gebruik altijd schoon, onbewerkt hout dat goed droog is.
  • Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.
  • Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen en goed gedroogd haardhout zijn het minst schadelijk. Houtvochtmeters zijn tegenwoordig voor een klein bedrag in bouwmarkten te koop.
  • Denk er ook aan dat u niet stookt bij mistig weer en bij windsnelheden lager dan windkracht 2.
  • Als u binnen stookt, zorg dan ook voor voldoende ventilatie en toevoer van verbrandingslucht en kies een stooktoestel op maat.
Deel dit artikel