Heeft u vorig jaar tijdens uw fiets- of wandeltocht ook zo genoten van het prachtige zonnebloemlint? De zonnebloemen kunnen dit jaar onze gemeente weer opfleuren. Maar dan hebben de organisatoren wel uw steun nodig!

Foto: Peter Geritz

Via www.zonnebloemlint.nl kunt u zonnebloemmeters doneren. Dat kan al vanaf 5 meter voor € 6. Doneren kan nog tot 15 april 2021. Dan sluit de crowdfunding.

Initiatief van boeren, inwoners en organisaties

Al enkele jaren zorgen boeren, inwoners en organisaties via crowdfunding voor een prachtig zonnebloemlint in de gemeenten Lochem en Bronckhorst. In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de lokale LTO-afdeling. Met elkaar kregen enkele boeren het idee om zonnebloemen langs maispercelen te zaaien om de maisteelt op een laagdrempelige manier biodiverser te maken. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden ze 5.000 meter, in 2019 25.000 meter en in 2020 16.500 meter zonnebloemlint.

Goed voor de biodiversiteit

Samen met Eelerwoude deed een groep vrijwilligers, bestaande uit boeren, imkers en betrokken inwoners, een biodiversiteitsonderzoek. Uit de tellingen in Lochem en Bronckhorst bleek dat bestuivende en niet-bestuivende insecten gebruik maken van de randen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in de zonnebloemranden. Er waren vooral veel hommels en zweefvliegen. Het zonnebloemlint is dus goed voor de biodiversiteit!

 

Deel dit artikel