De bouw van zonnepark Berkelweide in Lochem is gestart. Hiervoor is TPSolar verantwoordelijk. Het is na zonnepark Armhoede (ook van TPSolar) het tweede zonnepark binnen onze gemeentegrenzen. Bij de brug, tussen het kanaal en de Berkel, komen 21.600 panelen te liggen op een perceel van ongeveer 9,5 hectare. Als je uitgaat van een gemiddeld gezinsjaarverbruik van 3.500 kWh dan levert dit zonnepark stroom voor ongeveer 2.650 huishoudens op.

foto van de locatie,nu nog zonder zonnepanelen
Vanaf de brug is het veld waarin de zonnepanelen komen te liggen goed te zien.

De verwachting is dat de bouwers eind oktober grotendeels klaar zijn. Dan volgt er een periode van anderhalve maand van afronding, testen en keuren. De oplevering zal rond de jaarwisseling zijn. Dit is afhankelijk van de planning van Liander, die zorgt voor de verbinding met het naastgelegen hoogspanningsstation.

Doorkijkje naar panelenveld

Als het plan straks gerealiseerd is, kunnen inwoners van Lochem met voorrang financieel participeren in het zonnepark. Details maakt TP Solar begin 2021 bekend. Er komt voor fietsers en voetgangers een rustpunt met een picknicktafel en een informatiebord langs de Kanaaldijk. Bij het informatiebord komt een doorkijkje in de groene haag die rondom het park wordt aangelegd. Zo zien geïnteresseerden het panelenveld vanaf de grond. Zowel bij de bouw als bij de exploitatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale partijen.

Deel dit artikel