Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig. Per jaar ongeveer 3.500 in Nederland!

tekst: help een kind zo thuis mogelijk op te groeien.

Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp en wordt geboden door jeugd- en opvoedhulp-organisaties die lid zijn van Jeugdzorg Nederland. Er zijn verschillende manieren om pleegouder te zijn. Je kunt bijvoorbeeld pleegouder in deeltijd worden bijvoorbeeld in het weekend, of voor kortere tijd. Je kunt alleenstaand zijn, getrouwd of samenwonend, (buitenshuis) werkend of thuis, met of zonder eigen kinderen; het kan allemaal.

Zoektocht naar ouders

De gemeente Lochem is een campagne gestart om nieuwe pleegouders te werven. Dat doen zij samen met jeugd- en opvoedhulp-organisaties die pleegzorg aanbieden en de gemeenten binnen de zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe. Wethouder Henk van Zeijts: “We hebben dringend pleegouders nodig. Mensen die zich hard willen maken om kinderen in kwetsbare situaties toch een thuis aan te bieden. Veilig en onbezorgd kunnen opgroeien dat gun je toch ieder kind? Helaas is dat niet voor ieder kind weggelegd. Daarom zijn pleegouders zo belangrijk.” In totaal hebben in Nederland vorig jaar 16.700 pleeggezinnen voor 23.272 pleegkinderen gezorgd. Het aantal pleegkinderen nam vorig jaar toe met ruim 500. Dit is de reden om samen met pleegzorgorganisaties een zoektocht te starten naar nieuwe pleegouders.

Digitale bijeenkomst

Via diverse acties wordt de komende periode aandacht gevraagd voor het pleegouderschap. Deze acties werken toe naar een digitale bijeenkomst op woensdagavond 11 november. Tijdens deze bijeenkomst krijgen mensen die interesse en belangstelling hebben, vrijblijvende informatie over wat pleegzorg is. En natuurlijk is er ook online de mogelijkheden om vragen te stellen aan ervaren pleegouders.

Meer weten?

Benieuwd wat jij kunt doen? Meld je dan aan voor de digitale informatieavond op 11 november 2020 om 20:00 uur. Tijdens deze avond krijgt u vrijblijvende informatie over wat pleegzorg is en kunt u vragen stellen. Aanmelden kan via wordpleegouder@pactum.org. Alvast meer weten over pleegzorg? Kijk dan op www.openjewereld.nu.

Deel dit artikel