Ook dit jaar zet gemeente Lochem weer schapen in om de gemeentelijke gazons en bermen in Eefde en Gorssel te maaien. Vanaf april tot en met oktober maken de schapen in meerdere groepen hun graasrondes door en langs de dorpen. De schapen helpen bij een betere natuurbeleving. Ze zijn al hard aan het werk!

Het gebied rond de Eefse beek in de kern van Eefde wordt als proef afwisselend door de schapen begraasd en als hooiland gemaaid. Deze vorm van beheer vindt plaats in het kader van het project bijenlandschap Eefde van de werkgroep biodiversiteit Eefde. Met het bijenlandschap Eefde willen we om, in en rond het dorp het leefgebied van wilde bijen en andere insecten verbeteren en uitbreiden. 

Duurzame grasmaaiers

Op sommige plekken is het lastig om (machinaal) te maaien. Daar zijn de grazende schapen naast dat ze leuk zijn om te zien ook een mooie uitkomst voor het maaien. Het heeft ook voordelen voor de natuur. Via de vacht, de hoeven en de mest verspreiden de schapen zaden, vruchten en plantdelen naar andere plekken. Ook insecten, slakken en spinnen liften mee op schapen. Deze worden tijdens het maaien met een maaimachine niet verspreid. Dat is weer aantrekkelijk voor dieren als vlinders, bijen en andere insecten.

Waar u de schapen kunt vinden

De groepen met schapen verplaatsen zich steeds door de dorpen Eefde en Gorssel. De graaskaarten voor dit seizoen vindt u op www.circulus.nl/wijgrazeninlochem. Daar leest u meer over de schapenbegrazing in de gemeente Lochem en waar u vragen kunt stellen. 

Is er niemand aanwezig en ziet u bijzonderheden? Bijvoorbeeld een ziek of ontsnapt schaap. Dan kunt u contact opnemen met de eigenaar Schapenboerderij De Luchte. Aan de rasters om de graasplek hangen bordjes met een noodnummer.

Deel dit artikel