Met een wandelroute langs spirituele plekken in Lochem maakten lokale initiatiefnemers de serie fiets- en wandelroutes langs spirituele plekken in de Achterhoekse plaatsen langs de Berkel compleet. Ook Berkelgemeente Lochem heeft nu zo’n wandelroute.

wethouder opent de route
Wethouder Henk van Zeijts opende de route in het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) in Lochem. Foto Hans Leeflang.

Hans Leeflang en Gerthe Lamers hebben een ‘spirituele tijdreis’ mogelijk gemaakt waarbij de bezoeker kennis maakt met hedendaagse gebedshuizen, grafzerken en plekken waar volgens de legende natuurgeesten hun huis hadden. Wethouder Henk van Zeijts opende 7 mei de route in het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) in Lochem.

In Duitsland en de Achterhoek

Lokale initiatiefnemers hebben routes langs spirituele plekken in Rekken, Eibergen, Haarlo, Borculo en Zutphen gemaakt. Ook in de Duitse Berkelgemeenten Gescher, Stadtlohn, Coesfeld en Vreden zijn routes langs spirituele plekken. De meeste routes zijn ongeveer 15 kilometer lang. Initiatiefnemers voor deze lokale routes langs spirituele plekken zijn Frans Josef Menker uit Gescher en Roel Heij uit Eibergen.

De eerste routes

De eerste fiets- wandelroutes kwamen er vanwege het Berkelfestival 2019. Het project ‘De Berkel Een rivier verbindt 2018-2020’ van de Berkelgemeenten en het Waterschap Rijn en IJssel steunt het realiseren van de routes. Het INTERREG project uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakte dit mogelijk.

Meer informatie

Deel dit artikel