Speelplek Pearsonplein in Lochem is vanaf nu rookvrij. Ook andere speelplekken in beheer van de gemeente, krijgen een bord van de ‘rookvrije generatie’. Steeds meer plaatsen waar kinderen komen, moeten uiteindelijk rookvrij zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan sportvelden of de omgeving van schoolpleinen.


Alle kinderen moeten kunnen spelen en opgroeien in een gezonde omgeving en het goede voorbeeld krijgen. Wethouder van Zeijts (gezondheid) plaatste het eerste bord van de ‘rookvrije generatie’ bij Speelplek Pearsonplein: “Als kinderen anderen zien roken kan dat normaal lijken. En dat maakt de drempel lager om zelf op een bepaalde leeftijd te gaan roken. Kinderen hebben er veel profijt als ze nooit beginnen met roken. De bordjes met ‘rookvrije generatie’ helpen mensen eraan herinneren dat ze beter niet kunnen roken in de buurt van kinderen. Het kan ook een steuntje in de rug zijn om anderen die toch roken bij de speelplek aan te spreken.”

Wat verandert er bij de speelplekken?

Iedereen is en blijft welkom bij de speeltuinen, ook rokers. Wel vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speeltuinen te roken. Op dit moment is er geen landelijke wet- of regelgeving voor een rookvrije speelplek.

Rookvrije generatie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving, waarin opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en tegen de verleiding om te gaan roken. Rookvrije speelplekken dragen bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. 

Bijeenkomst voor speeltuinverenigingen

De meeste speeltuinen in de gemeente Lochem zijn in het beheer van een speeltuinvereniging. Op 30 juni organiseert de gemeente een digitale bijeenkomst voor speeltuinverenigingen. Dan wordt er ook  meer informatie gegeven over het rookvrij maken van speeltuinen en het aanvragen van borden ‘rookvrije generatie’. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via: m.maatkamp@lochem.nl.  

Meer weten over rookvrije generatie of alvast een bord aanvragen?

Speeltuinverenigingen kunnen gratis borden aanvragen. Kijk op www.rookvrijegeneratie.nl voor meer informatie.

 

Deel dit artikel