Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve steunt regionale campagne. Denkt u dat u ’s nachts wakker wordt van de rook die vrijkomt bij een brand? Dat is begrijpelijk, want overdag kunt u rook ruiken. Maar ‘s nachts niet! In uw slaap ruikt u namelijk minder goed. Hierdoor wordt u niet wakker van rook. Waar u wél wakker van wordt, is het geluid van een rookmelder. Een rookmelder slaat alarm als er brand is, zodat u tijdig en veilig kunt vluchten. De gemeente Lochem vindt veiligheid in huis een zeer belangrijk onderwerp. Daarom ondersteunt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve de regionale campagne. 

fotp van de burgemeester met rookmelder

“Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je woning minimaal één werkende rookmelder te hebben hangen, bij voorkeur in de vluchtroute” vertelt Dick de Vries, districtscommandant van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). “Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande woningen gelden. Het invoeren van deze nieuwe wet heeft als doel levens te redden." 

“De meeste mensen hebben gelukkig al één of meerdere rookmelders in hun woning. Maar ik vind het verstandig dat het nu verplicht gesteld wordt. Zo maken we de kans op dodelijke slachtoffers door brand een stuk kleiner”, vertelt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve van de gemeente Lochem. “Daarom besteden wij in onze gemeente aandacht aan deze regionale campagne.”

Hoeveel rookmelders?

We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis, waardoor het risico op brand toeneemt. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij uw eigen brandveiligheid. Naast het nemen van de maatregelen om brand te voorkomen is snelle alarmering bij brand cruciaal. Rookmelders zorgen hiervoor. Er worden 3 veiligheidsniveaus gehanteerd: voldoende, beter en best. Het veiligheidsniveau voldoende houdt in dat je ten minste één werkende rookmelder hebt hangen op iedere verdieping in de vluchtroute. Vaak is dat de hal of de overloop. Je bent nog beter beschermd wanneer er ook rookmelders worden opgehangen in de slaapkamer. Voor de beste veiligheid plaats je ook rookmelders in alle overige ruimten waar brand kan ontstaan. 

Veilig vluchten bij brand 

Het is belangrijk dat u veilig naar buiten kunt als er brand is. Met deze tips bent u beter voorbereid:  

  1. Oefen uw vluchtplan  
    Oefen regelmatig uw vluchtplan met eventuele huisgenoten en/of kinderen. Zo weet u hoe u snel en veilig naar buiten kunt bij brand.  
  2. Hang een vluchtsleutel op een vaste plek 
    Door het ophangen van een vluchtsleutel op een vaste plek op de vluchtroute, verliest u bij brand geen kostbare tijd met zoeken. Hang de sleutel op een plek waar u snel bij kunt. Zorg er wel voor deze vanaf buiten uit het zicht hangt, maar buiten het zicht en bereik van buitenstaanders. 
  3. Sluit binnendeuren 
    Door ‘s nachts binnendeuren te sluiten, verspreidt brand en rook minder snel. Hierdoor heeft u meer tijd om veilig te vluchten. Sluit bij het vluchten bij brand ook de deuren achter u en blijf laag bij de grond bij rook.  

Meer informatie

Voor meer informatie of persoonlijk advies over rookmelders: www.rookmelders.nl.  

Deel dit artikel