Speciale aandacht in Nationale Sportweek voor aangepast sporten - Van 18 tot en met 27 september is de Nationale Sportweek van NOC*NSF. In deze week zetten sportclubs zichzelf in de schijnwerpers. Met als doel om potentiële sporters kennis te laten maken met een sportclub. Het thema dit jaar is: Sport doet iets met je! Ook is er speciale aandacht voor aangepast sporten. We vroegen aan de Lochemse rolstoelbadmintonner Ronald Stapelbroek wat sport met hem doet.

Ronald Stapelbroek speelt bij Badminton Club Lochem: “Ik vind het echt super!”

“Ik ben vijf jaar geleden lid geworden van de Badminton Club in Lochem. Daarvoor badmintonde ik in Doetinchem”, vertelt Ronald Stapelbroek. Hij is al zijn hele leven rolstoel gebonden. Doordat hij elf weken te vroeg is geboren heeft hij een lichte hersenbeschadiging en spasmes. “In Doetinchem trainde en speelde ik competitie. Echt gericht op aangepast sporten. Maar omdat ik op zoek was naar een ‘gewone’ vereniging in de buurt kwam ik uit bij Lochem. Ik heb ze op een dag een mail gestuurd met de vraag of ze er voor open stonden dat ik met ze mee kon trainen. En dat kon gelukkig!”

Enthousiaste begroeting

Ronald is nog altijd blij met de enthousiaste Lochemse begroeting. “Ik speel op een half veld en mijn tegenstander moet het hele veld verdedigen. De mensen bij de vereniging waren verrast hoe goed dat ging.” De Lochemer speelt wedstrijden op nationaal en op internationaal niveau. “Ik speel graag in Duitsland en België. Daar heb ik meer concurrentie, omdat er een middenmoot bestaat. In Nederland heb je dat niet. Je speelt hoog of juist laag. En ik ben het meeste thuis tussen de middenmoot en de hogere klasse”, legt Ronald uit. Maar hij vindt het fijn om juist dichtbij huis te trainen. “Ik vind het echt super. Ook door de gezelligheid bij de club.”

Durf het aan!

Op de vraag wat sport met Ronald doet is zijn antwoord: “Het geeft me rust en ik blijf in beweging. Daarnaast vereenzaam ik niet. Zonder sporten, zou ik thuis maar op de bank blijven zitten.” Hij hoopt dat mensen met een beperking eens naar een gewone vereniging toegaan. “Trek de stoute schoenen eens aan. Je moet het wel durven. Ook als sportclub, want bij aangepast sporten komt wel wat kijken. Er zijn bepaalde regels aan verbonden. Maar stap vooral op elkaar af!”

Programma

Het Fonds Gehandicaptensport is onder andere sponsor van de Nationale Sportweek. Op 22 september is er speciale aandacht voor aangepast sporten. Kijk voor het complete programma en meer informatie op: www.nationalesportweek.nl.

Heeft u zelf een beperking en weet u niet waar u terecht kan? Neem dan contact op met onze lokale coördinator aangepast sporten Marjolijn Pezy. Zij is te bereiken via lochem@unieksporten.nl of 06 30 57 14 92.

Informatie voor sportclubs in onze gemeente

Deel dit artikel