Hij kwam als een broekie van 28 jaar binnen als wethouder van onze gemeente als opvolger van Bert Groot Wesseldijk van Gemeentebelangen. Met de nodige politieke ervaring op zak was het reilen en zeilen binnen de gemeentelijke politiek Robert niet vreemd. Maar leren schaken op twaalf borden tegelijk, iets waarmee je het werk als wethouder wel kan vergelijken, was wel even iets anders. En dat in coronatijd én in een verkiezingsjaar. Maar Robert kreeg na een aantal maanden de smaak steeds beter te pakken. Toch neemt hij nu afscheid als wethouder.

foto van de afscheidnemende wethouders

Met belangrijke grote portefeuilles op zak, zoals wonen, ruimtelijke ordening en financiën, maakte hij ruim een jaar geleden kennis met de gemeenteraad en inwoners van onze gemeente. “Het was volop coronatijd en daardoor niet makkelijk om iedereen echt goed te leren kennen”, blikt Robert terug. “In het begin ben ik alle kernen langs gegaan. Dat was goed. Maar verder heb ik vooral gezichten, heel veel gezichten, gezien op het beeldscherm. Dat had ik liever anders gewild.”

Behulpzaam

Robert noemt zijn tijd bij de gemeente Lochem “bijzonder, enerverend en leerzaam”. “Iedereen was heel behulpzaam binnen het gemeentehuis. Ik kreeg met de nodige hulp snel kennis van de dossiers. En mijn mede collegeleden namen me op sleeptouw. Die samenwerking heb ik als heel prettig en leerzaam ervaren.” Robert heeft vooral geleerd om vragen te blijven stellen. “Je moet niet bang zijn om domme vragen te stellen. Vooral ook omdat je moet snappen waarom iemand er anders over denkt dan jij”.

Hoogtepunten

Het dossier wonen was een pittige, erkent hij. “Iedereen wil dat er snel woningen bij komen. Dat snap ik heel goed, maar het kan niet van de een op de andere dag. Vaak als je in gesprek met mensen gaat dan komt er meer begrip. Er zijn stappen gezet. Verder ben ik trots op de subsidie voor de sportvoorzieningen die het heeft gehaald.”

Hart en hoofd

Ondanks het feit dat hij het in Lochem naar zijn zin had besloot Robert niet een nieuw ambtstermijn aan te gaan toen bleek dat Gemeentebelangen wederom aan zet was om wethouders te leveren. “Het was de moeilijkste keuze die ik heb gemaakt in mijn leven. Mijn hart en hoofd zeggen twee verschillende dingen. Maar het wordt tijd dat ik rustig en bewust ga nadenken over mijn toekomst. Als wethouder word je de hele dag beoordeeld. Dat hebben mensen vaak niet in de gaten.”

Debatteren

Zo herinnert hij zich nog dat hij in een debat over de financieren het woord ‘conservatief begroten’ in de mond wilde nemen. Maar dat de beleidsambtenaar zei dat hij dat beter niet zo kon verwoorden. ‘Duurzaam begroten’ was beter. Het zijn kleine dingen, maar je moet altijd op je woorden passen heb ik gemerkt. “En je moet echt goede kennis hebben voordat je een Politieke Avond in gaat.”

Prettige spanning

Die avonden waren intensief weet Robert ondertussen uit ervaring. “Maar juist dat ga ik missen. Die toch wel prettige spanning.” En natuurlijk die Achterhoekse vlag die in de hele gemeente wappert. Schitterend vind ik dat. Ik heb ondertussen zelf ook stickers op mijn auto geplakt,” lacht de man uit Twello. Hij wil iedereen bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking.

De toekomstplannen van Robert

“Ik was het afgelopen jaar nog van plan om af te studeren. Maar in totaal had ik 2,5 week vakantie. Die tijd heb ik vooral gebruikt om even bij te komen van de hectische eerste periode. Nu heb ik alle tijd om mijn studie af te maken. Daarna zie ik wel verder. Ik hoop niet dat ik een gat val. De politiek blijft trekken. Wie weet op het oude nest in Voorst, maar ook in Lochem wil ik betrokken blijven. Of wie weet in een andere bestuurslaag. Wie zal het zeggen. Grensoverschrijdende dossiers zoals klimaat en ruimtelijke omgeving vind ik zeer interessant.”
Deel dit artikel