Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron: minder plastic gebruiken en beter hergebruiken. Hiervoor hebben Circulus en Trashpacker Tijmen Sissing de handen ineen geslagen. Met De Rijdende Recyclefabriek cruisen ze langs 80 basisscholen in het werkgebied van Circulus met een inspiratieles. Maandag 23 mei was de aftrap voor de gemeente Lochem op basisschool De Branink in Laren.

foto van wethouder en kinderen bij de bus

De inspiratieles neemt de leerlingen mee in de problematiek van plastic (zwerf)afval. In de bus zitten vier recyclemachines. Met deze machines kan plastic 'afval' op elke plek worden gerecycled naar nieuwe producten zoals frisbees. Tijdens de les ervaren leerlingen de noodzaak van afval scheiden en hoe ingewikkeld recycling werkt.

Jongeren zijn de beslissers van de toekomst

Met deze inspiratieles willen Circulus en Tijmen Sissing circulariteit simpel en tastbaar maken. Tijmen: “We willen jong en oud op een eigentijdse manier bewust van de noodzaak tot verminderen van plastic afval. Van geitenwollen sokkenimago naar hippe sneakers.” Vertrekkend wethouder Henk van Zeijts was ook bij de aftrap: “Die bewustwording op jonge leeftijd is belangrijk, want jongeren zijn de beslissers van de toekomst!” Naast dit initiatief werkt Circulus met scholen samen via het leerpakket Cleanwise.

Deel dit artikel