Op 11 mei start in Lochem de cursus Politiek Actief. Twee jaar geleden nam Ria Leliveld uit Eefde ook deel aan de cursus. Ze werd zo enthousiast dat ze nu lid is van de gemeenteraad. We vroegen aan Ria waarom zij meedeed met cursus en wat dat haar heeft gebracht.

portretfoto van Ria
Ria Leliveld

In 2017 heb je meegedaan aan de cursus Politiek Actief van de gemeente Lochem. Waarom deed je mee?

Om twee redenen: ik was voor mijn verhuizing naar Eefde actief in verschillende groepen. Zoals de vereniging van huiseigenaren van de wijk, op de basisschool van mijn kinderen en in verschillende beroepsorganisaties. Altijd vanuit de wens en zin om een bijdrage te leveren aan mijn omgeving en om samen met anderen iets te bereiken. Ik wilde verkennen of een politieke activiteit bij mij zou kunnen passen, omdat ik dat nog niet eerder had gedaan.

Een tweede reden was dat de cursus mij een kans bood om mijn eigen netwerk in de gemeente te vergroten omdat ik nog niet zo lang in Eefde woonde.

En wat was de ‘trigger’ om op dat moment mee te doen?

Het kwam op het juiste moment. Vanuit mijn achtergrond zag ik allerlei ontwikkelingen in zorg en welzijn. Daar had ik ook eigen ideeën bij. Ik was nieuwsgierig hoe politiek werkt op gemeentelijk niveau en welke invloed je kunt hebben, anders dan alleen vanuit je eigen deskundigheid.

Wat heeft de cursus jou gebracht?

Kennis over hoe de democratie in het algemeen en in de gemeente werkt. Door de gastsprekers en de praktijksituaties heb ik ervaren dat het belangrijk is om alle meningen te horen. Deze op waarde te schatten, om toegankelijk te zijn, te kunnen samenwerken en ook plezier te hebben in wat je doet. De instrumenten die je hiervoor in de cursus krijgt aangereikt, helpen daarbij. Met als doel om bij te dragen aan de kwaliteit van leven, wonen, zorgen en werken voor alle inwoners, inclusief jezelf.

Daarnaast was het contact met de andere deelnemers erg plezierig. Je leert van en met elkaar omdat iedereen vanuit een ander perspectief kijkt.

Heb je nog een boodschap voor degenen die nog twijfelen of ze zich dit jaar willen aanmelden?

Gewoon doen, zou ik zeggen. In de cursus krijg je voldoende kennis en praktijk aangeboden om voor jezelf te beslissen of en hoe je politiek actief wilt zijn. Als je ideeën hebt over je directe leefomgeving of over maatschappelijke thema’s als bijvoorbeeld participatie van inwoners of energietransitie, aarzel dan niet om te onderzoeken of politiek actief zijn bij jou past. Mijn ervaring in de raad is dat ieder raadslid op eigen wijze zijn of haar eigen bijdrage heeft in het geheel. En met elkaar komen we verder om onze gemeente nog mooier te maken.

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus Politiek Actief kan t/m 18 april via www.lochem.nl/politiekactief.

Deel dit artikel