Lochem maakt met de partners in de De Cleantech Regio vaart met het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES). Dit is één van de instrumenten om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren.

Regio werkt aan nieuwe energiestrategie

Lochem maakt met de partners in de De Cleantech Regio vaart met het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES). De Regionale Energiestrategie is één van de instrumenten om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen. In de CleanTech Regio werken  Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, de waterschappen Vallei & Veluwe en Rijn & IJssel en de provincie Gelderland samen.

In het Klimaatakkoord staan de landelijke afspraken over vermindering van CO2-uitstoot. Om die afspraken uit te voeren, is maatwerk in de regio nodig. Het Rijk heeft daarom de CleanTech Regio en alle andere 29 regio’s in Nederland gevraagd om een Regionale Energiestrategie op te stellen.

Wat is nu eigenlijk die Regionale Energiestrategie?

De Regionale Energie Strategie gaat over het inpassen in het landschap van opwekkers van duurzame energie uit wind, zon, water en grond. Het doel is om samen met gemeenten, waterschappen, provincies en belanghebbenden, gebieden aan te wijzen waar het opwekken van duurzame energie mogelijk is. Aan gezamenlijke tafels werken we uit waar kansen liggen. We bekijken ook  hoe we onze gebouwen op andere manieren kunnen verwarmen en warm kunnen houden. Op die manier wil de regio voldoen aan de vermindering van CO2-uitstoot van 55% in 2030, die ze zichzelf heeft opgelegd.  

Eerste stap

Een eerste stap naar zo’n regionale strategie is het vaststellen van de startnotitie. In deze notitie staat welke partijen meedoen aan de Regionale Energiestrategie en de partners onderschrijven de ambities en de manier van werken. Dit past naadloos in de doelen van de Cleantech Regio, die gaat voor een energieneutrale en circulaire regio in 2030. Lees meer over de RES: www.cleantechregio.nl/nieuws/796-regionale-energiestrategie-cleantech-regio-in-de-maak

Deel dit artikel