Harry Pape-Luijten is sinds februari van dit jaar onze regio-archeoloog. Hij weet alles over archeologie en weet dus bijzondere plekken aan te wijzen in onze gemeente. Tijd om hem een paar vragen te stellen. Want wat doet zo’n regio-archeoloog nu precies?

“Ik kom in actie als er in de ‘ruimte’ een omgevingsvergunningstraject wordt ingezet. We kijken dan of we in de grond archeologische vondsten, een stukje Lochemse historie, kunnen aantreffen. Dit kan gaan van een nederzetting tot vondsten van gebruiksvoorwerpen in bijvoorbeeld graven. Kortom, overblijfselen uit vervlogen tijden en verdwenen culturen”, aldus Pape-Luijten. De regio-archeoloog voert uiteindelijk het archeologisch onderzoek niet zelf uit, dit doen andere partijen. Zelf heeft hij een toetsende en beoordelende rol.

Erfgoedwet

Het koesteren van archeologische overblijfselen is in de Erfgoedwet vastgelegd (voorheen de Monumentenwet). Straks gaat deze wet deels over naar de Omgevingswet. In de huidige Erfgoedwet is mede bepaald dat de verstoorder betaalt. Wil iemand bijvoorbeeld een huis neerzetten op een plek waar er historische overblijfselen liggen, dan mag hij dit eigenlijk alleen doen met behoud van de situatie. Dit houdt in dat de overblijfselen niet verstoord mogen worden. Als dat niet mogelijk is, dan moet er archeologisch onderzoek worden uitgevoerd om die resten veilig te stellen.

Spaanse schans

Er zijn volgens de regio-archeoloog zowel ondergrondse en bovengrondse monumenten. “De bovengrondse zijn natuurlijk heel zichtbaar en tastbaar, maar de ondergrondse niet of nauwelijks. Zo weten veel mensen niet dat we op de Lochemse Berg ook een pareltje hebben liggen. Hier ligt een Spaanse schans net iets boven, maar vooral onder de aarde. Een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog, maar liefst 50 meter lang. Dit kunnen we opmaken uit gedetailleerde hoogtekaarten waarop de wallen te zien zijn. Een prachtig stukje geschiedenis met een verhaal erachter. Dit moeten we behouden. Daarom is archeologie zo ontzettend belangrijk.”

Reuvensdagen

Harry Pape-Luijten geeft regelmatig lezingen over archeologie. Ook is hij op 21, 22 en 23 november aanwezig bij de Reuvensdagen. Hét congres voor de archeologische vakwereld, dat dit jaar in Apeldoorn wordt gehouden. Maar iedereen kan daar op vrijdagmiddag 22 november binnenlopen met vondsten, om ze door archeologen te laten bekijken. Pape-Luijten: “Het is belangrijk dat we met zijn allen snappen wat er is gebeurd in het verleden. Niet alleen om hier lessen uit te trekken, maar vooral om ons te verwonderen.” Meer informatie: www.reuvensdagen.nl.

Deel dit artikel