Op verschillende plekken in de gemeente renoveert Circulus-Berkel dit seizoen beplantingsvakken. De sierheesters en vaste planten in die vakken  zijn vaak aan vervanging toe. Ook vervangt of plant Circulus-Berkel op een aantal plekken jonge hagen. Dat gebeurde afgelopen weken bijvoorbeeld aan de Papaverhof in Eefde en bij het Gorsselse zwembad. Daar doen gemeente, Circulus-Berkel en Waterschap Rijn en IJssel een interessante proef.

Het gaat om een proef met Kaumera. Dat stimuleert wortelgroei. De wortels van de jonge haagplanten zijn voor het inplanten gedipt in deze wortelstimulans. Het doel is dat de jonge planten sneller een wortelmassa aanmaken. Daardoor nemen ze meer water op en groeien ze beter in het eerste groeiseizoen.  Tijdens een droge zomerperiode verwachten we dat dat minder haagplanten zullen uitvallen. Het komende jaar houden we goed in de gaten hoe de proef uitpakt.

Positieve ervaringen in landbouw

Waterschap Rijn en IJssel, Circulus-Berkel en de gemeente doen de proef aan de Papaverhof in Eefde en bij het zwembad in Gorssel. Circulus-Berkel heeft de afgelopen jaren ervaren dat  jonge planten slecht aanslaan door de droge zomers. Ondanks veel watergeven. Vooral berken en beuken hebben het zwaar. Kaumera kan een oplossing zijn. In de landbouw zijn de ervaringen in ieder geval positief. Het is de eerste keer dat de partijen Kaumera in groenvakken toepassen. Ze zijn daarom heel benieuwd naar de resultaten van de proef.

Wat is Kaumera?

Kaumera wordt als grondstof gewonnen uit gezuiverd slib van het proces- en afvalwater van Friesland Campina in Lochem. Door een speciale zuiveringstechniek ontstaan ‘slibkorrels’. In de Zutphense fabriek wordt daar de natuurlijke grondstof Kaumera uit gehaald. Kaumera wordt aangelengd in water voordat het wordt toegepast bij de haagplanten.  

Meer weten?

Wilt u meer weten of op de hoogte blijven van het onderzoek? Op www.circulus-berkel.nl/lochem vertelt groenbeheerder Niels in een filmpje over de start in Eefde en Gorssel. U vindt er ook meer informatie. En u vindt tussentijdse resultaten daar komende zomer terug.

Deel dit artikel