Drie Cyber Agents kregen dinsdag 23 februari bezoek van jeugdagent Kevin Wiggers. Best indrukwekkend, de politie aan je voordeur! De aanleiding was feestelijk: Gijs, Casper en Kai zijn de Cyber Agents in onze gemeente met de hoogste scores binnen HackShield.

Gijs, Casper en Kai verzamelden tot nu toe de meeste punten in HackShield. Daarom werden ze verrast door jeugdagent Kevin Wiggers.

Wat is HackShield?

Online gamen. Veel kinderen doen dat, of zitten op sociale media. Hoe je herkent wat goed of slecht is als je online bent, leren  kinderen door HackShield te spelen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Kinderen leren ervan en kunnen ook hun omgeving helpen. Zo worden we weerbaar tegen cybercriminaliteit.”

Hoe begon HackShield

HackShield begon in oktober 2020 met een video oproep van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en jeugdagent Kevin Wiggers. Meedoen aan HackShield is gratis en kan via www.joinhackshield.nl. Al 94 kinderen tussen 8 en 12 jaar doen mee!

Wat leerden de kinderen?

Gijs (12 jaar) mag super trots zijn dat hij als Cyber Agent de meeste punten scoorde! Hij groeit op met ict en hoorde van zijn vader over HackShield. “Het leukste aan het spel vind ik om levels te maken. Je moet dan allerlei dingen aan elkaar knopen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd in het spel is dat je niet zomaar op linkjes moet klikken.”

Casper (12 jaar) vindt het heel leuk dat hij in HackShield zelf spelletjes kan ontwerpen. Hij leerde hoe een phishingmail eruit ziet en hoe je een goed wachtwoord maakt. “Een goed wachtwoord heeft veel verschillende tekens met hoofdletters, leestekens en cijfers erin :zoals #XrCas(8301)oMt.”

Kai (9 jaar) leert veel van HackShield en gaat na de motiverende woorden van de burgemeester zeker door. “Ik weet nu hoe ik mijn data moet beschermen, wat nepmailtjes zijn en hoe je een veilig wachtwoord maakt. Maak een zin met veel cijfers en vraagtekens erin.”

Dubbel en dwars verdiend

Jeugdagent Kevin Wiggers: “De winnaars vonden het erg spannend, maar ook leuk om mij als jeugdagent op bezoek te krijgen. Ze vonden het erg gaaf om in de politieauto de videoboodschap te zien, die de burgemeester voor hen insprak. Ze waren ook erg blij met hun prijzenpakket. De kinderen hebben goed hun best gedaan en verdienen dubbel en dwars deze leuke huldiging!”

Deel dit artikel