Een ommetje maken door Eefde en elkaar ontmoeten op een bankje in het dorp. De Eefdese werkgroep Zorg en Welzijn ging aan de slag om dit idee uit te voeren. De wens is dat de banken er eind september, bij de volgende burendag, staan. Lees hier het interview met de initiatiefnemers. Bezoek ook de inloopavond op 4 september.

“De ontmoetingsbanken bieden straks een mooie kans voor ouderen om een wandeling in het dorp te maken,” zegt Gonny Nijveld van de Werkgroep Zorg en Welzijn. In deze werkgroep doen Annette Zwaaij, Geeske Massink, Dirkje van Zeijts en Ria Leliveld ook mee. “Op de bankjes kunnen ouderen uitrusten en een praatje maken met een oude bekende. Of misschien ontmoeten zij er ouders met jonge kinderen, of een toerist, die nog wat tips kan gebruiken.”

Genieten en meedoen

“Ontmoeting, activiteit, beweging en verbinding tussen jong en oud maken ons dorp levendig,” zo vertelt Annette Zwaaij. Zij is coördinator activiteiten en welzijn bij Sutfene, onder meer bij locatie Het Spijk. “Iedereen kan vanaf de bankjes genieten van evenementen. Bijvoorbeeld kijken naar de Lichtoptocht van de Oranjevereniging, of luisteren naar een muziekvereniging op het dorpsfeest. Vrouwen van Nu gaan met bewoners van Het Spijk een wandeling in het dorp maken met buiten een picknick. Dan komen de banken goed van pas.”

Bankjes van en voor allen

De dorpsraad vroeg verschillende inwoners om het plan te maken. Zij gingen in de werkgroep aan de slag. Op de Burendag in 2018 peilde de werkgroep de mening van omwonenden. Zij maakte een rondgang langs de beoogde plekken voor de banken. Voor wie slecht ter been was, werd een golfkarretje ingezet. Geeske Massink vertelt: “De banken zijn er voor iedereen. We werken samen met de Oranjevereniging, de dorpsraad, de gemeente, de provincie en Circulus-Berkel om het voor elkaar te krijgen. En we maken verbinding met Het Spijk, het Hart (dorpshuis), de Ontmoetingskerk en supermarkt Coöp.”

De provincie, de gemeente en de dorpsraad Eefde stellen geld beschikbaar voor het plan. En de werkgroep sleepte een mooie geldprijs in de wacht.  Hiermee kan zij enkele activiteiten organiseren als de banken in gebruik worden genomen.

Inloopavond

Op woensdag 4 september van 20.00 uur tot 20.30 uur is er een inloopavond over de ontmoetingsbanken. In zorgcentrum Het Spijk bent u als aanwonende of belangstellende van harte welkom. Vrijwilligers van de Werkgroep Zorg en Welzijn staan u te woord.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annette Zwaaij: azwaaij@sutfene.nl

Deel dit artikel