Els Hegger is eigenaar en tuinder van Aardigh. een tuinderij op biologisch-dynamische manier met huisverkoop in Zwiep. Zij werkt met de natuur mee en zo kijkt ze ook aan tegen onkruidbestrijding. Wat zij in haar tuinderij in Zwiep doet, kunt u ook in uw eigen tuin doen. Els geeft u tips!

Els Hegger: “Wat ik in mijn tuinderij in Zwiep doe, kan iedereen in zijn eigen tuin doen."

Els vertelt: “Mijn manier van werken is met de natuur mee en zo kijk ik ook aan tegen onkruidbestrijding. Wat ik in mijn tuinderij in Zwiep doe, kan iedereen in zijn eigen tuin doen, of je nu groente teelt, bloemen, kruiden of liever struiken en bomen.”

Met de natuur mee

Dat betekent voor mij dat je geen onderdelen gaat bestrijden. Dus bijvoorbeeld niet iets doen tegen een bepaald motje of rupsje. Zorg voor balans in de hele tuin, dan heb je vanzelf minder last van onkruid en plagen.

De tips van Els

Tip 1: Zorg voor een rijke bodem, de basis voor een divers bodemleven en gezonde tuin. Die krijg je door toevoeging van goede, biologische compost en mest. Voeg geen bestrijdingsmiddelen toe, ook geen biologische. Een rijke bodem zorgt voor balans en biedt plagen makkelijker weerstand.

Tip 2: Plant zo divers mogelijk. De rijkdom onder de grond komt voor een deel door de rijkdom boven de grond. Iedere plant heeft eigen behoeften qua voeding, zonlicht, wind, et cetera en brengt ook iets voor de omgeving. Smeerwortel bevat bijvoorbeeld veel kalium. Of een plant kan ook een drachtplant zijn voor insecten of een beschut plekje voor dieren. Zorg voor een rommelhoekje waar diertjes kunnen schuilen.

Tip 3: Wied bij droog weer en als de plantjes nog klein zijn. Dan trek je bij het wieden minder andere planten mee. Je kunt er ook voor kiezen om de planten af te snijden. Dan blijven de wortels en het vocht met de voedingsstoffen in de grond. De bodem blijft bedekt en het onkruid is toch weer even ontmoedigd. De planten die je wel wilt, kunnen dan een voorsprong nemen op de groei.

Tip 4: Houd de bodem zoveel mogelijk bedekt. Dat houdt vocht vast. Zon en wind hebben dan minder invloed. Je kunt bedekken met kruipertjes (eventueel eetbaar, zoals munt of aardbei), of met zogenaamd mulchmateriaal. Dat kan van alles zijn, van vers afgesneden materiaal tot olifantsgras, of bladeren in het najaar. Knip stengels pas in het voorjaar af, want holle stengels zijn favoriete overwinterplekken voor insecten.

Tip 5: Maak het jezelf makkelijk! Wied dus liever eerst een klein stukje van je tuin, dan dat je het te groots aanpakt, teleurgesteld raakt en toch kiest voor stenen in plaats van groen. Zorg dat het vol te houden is voor jezelf, dan is het niet alleen goed voor je omgeving maar blijft het ook leuk!

Video

Bekijk ook het filmpje met de tips van Els. Op ons youtubekanaal vindt u in de playlist tipclips meer video’s met tips over biodiversiteit. Bijvoorbeeld over het zelf ophangen van een nestkastje, een strook inzaaien met kruiden, regenwatervriendelijk tuinieren en een composthoop maken.

Aardigh

Ontstaan uit de Mobiele Gaard is Aardigh een paradijselijke plek in Zwiep, waar een rijk assortiment aan groente ‘met de smaak van vroeger’ wordt geteeld. Al het moois en lekkers dat het seizoen biedt, kunt u vinden in de winkel aan huis. Daarnaast vindt u in de winkel een brede keuze aan producten uit de streek. Neemt u er gerust eens een kijkje!

Deel dit artikel