De Rijksoverheid onderzoekt waar de ondergrond in Nederland mogelijk geschikt is voor de winning van aardwarmte. De komende weken is het onderzoeksteam aan de slag in onze gemeente.

kaart met onderzoekslijnen

Aardwarmte kan een bron zijn om een deel van de huizen, kantoren en bedrijven in Nederland te verwarmen.Het speelt een rol in de overgang naar schone energie, omdat het aardgas kan vervangen als verwarmingsbron. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. Het warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Een pomp zorgt ervoor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt. Op dit moment zijn er in de gemeente Lochem nog geen plannen voor aardwarmte.

Geluidsgolven in de ondergrond

In grote delen van Nederland is weinig informatie bekend over de ondergrond. Voor het onderzoek naar aardwarmte worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd. Zo worden de dikte en ligging van de aardlagen in beeld gebracht. Hierbij kunnen doffe ploffen te horen zijn, of lichte trillingen gevoeld worden. Alsof er een vrachtwagen langsrijdt.

Meer informatie

Er zijn twee onderzoekslijnen in onze gemeente, de blauwe lijnen op de bijgevoegde kaart. Deze weken is de eerst de blauwe lijn die vanuit Zutphen naar het noorden loopt aan de beurt. Het onderzoek op de blauwe lijn van oost naar west, vindt waarschijnlijk plaats in de eerste twee weken van juni. De planning hangt onder meer af van het weer. De bewoners en bedrijven in de directe omgeving krijgen informatie via een brief van het bedrijf dat de metingen uitvoert (EBN Energie Beheer Nederland). Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 
Op www.lochem.nl/aardwarmte vindt u een video over het onderzoek.

Kijk voor meer informatie en de onderzoekskaart op www.scanaardwarmte.nl

Met vragen kunt u terecht bij info@scanaardwarmte.nl

Deel dit artikel