Altijd al de geur van een hennepkwekerij willen ruiken? Dit is uw kans! Afgeplakte ramen, een vreemde geur, veel activiteit bij een pand op vreemde tijden. Of een winkel waar u alleen contant kunt betalen. Dit zijn signalen die kunnen duiden op ondermijnende criminaliteit. Gemeente Lochem zet zich in voor een leefbare en veilige omgeving. En pakt ondermijning aan. Daarom kunnen inwoners op 22 mei van 9.00 tot 17.00 uur de Ondermijningsbus bezoeken in Eefde, op het plein bij de Schurinklaan. De gemeente geeft hier voorlichting om inwoners alert te maken. De brandweer is er ook. Bezoekers komen met virtual reality veel te weten over brandveilig leven.

foto van ondermijningsbus aan de markt met mensen voor en naast de bus
Ga 22 mei in gesprek met de gemeente, politie en brandweer in Eefde, op het plein bij de Schurinklaan.

Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem. Dit aanpakken ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners informeren met praktische tips en uitleggen waarom het belangrijk is om te melden.

Prikkeling verschillende zintuigen

In de Ondermijningsbus kunt u de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Om de bijzondere geur in de context te ervaren, zijn er speciale kijkdozen, compleet met speciale weetjes. Maar dat is nog niet alles. Met het makkelijk te spelen spel ‘Crime hunter’ gaat u zelf aan de slag. Zoek de QR-codes, bekijk de filmpjes en los de code op. Wist u dat criminelen een kei zijn in het onbewust verleiden van anderen? Zodat zij hulp krijgen bij hun activiteiten? En dat zij verschillende manieren hebben om hun geld uit criminaliteit legaal te maken? Laat u hierover informeren bij de Ondermijningsbus. Ook aan kinderen is gedacht met een grabbelton en kleurplaten.

Kom kijken!

Bij de Ondermijningsbus krijgt u inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs. Hoe kunt u deze activiteiten herkennen? Waar kunt u deze melden zonder dat uw naam bekend wordt? Kom kijken! Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve nodigt u van harte uit om in Eefde een kijkje te komen nemen bij de Ondermijningsbus en de brandweer. We gaan graag met u in gesprek en staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Brandveiligheid

Wilt u iets weten over brandveiligheid? Dan kunt u al uw vragen stellen en in gesprek gaan met de brandweer. Ook is het mogelijk om zelf te ervaren wat je in een aantal situaties kunt doen. Zet u een VR-bril op, dan beleeft u situaties in het echt!

Niet-pluis gevoel? Meld het!

De meeste inwoners van onze gemeente willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met uw hulp kunnen we als gemeente Lochem ondermijning verder bestrijden en tegengaan. U kunt helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt bij u in de buurt? U kunt dit op verschillende manieren melden:
  • Stuur een mail aan de gemeente: info@lochem.nl
  • Bel de politie: 0900-8844 (bel bij spoed altijd 112)
  • Meld zonder dat uw naam bekend wordt via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl
Deel dit artikel