“Wilt u onze olievlek zijn?” Met die vraag begon burgemeester Sebastiaan van ’t Erve donderdag 11 mei de voorlichting aan senioren over cybercriminaliteit. De bezoekers waren gekomen om nuttige tips op te doen. Want oplichting via internet, daar kun je ongewild slachtoffer van worden.

de burgemeester spreekt de luisteraars toe tijdens de voorlichtingsessie
De bijeenkomst van vorige week donderdag werd goed bezocht.

Tijdens de bijeenkomst waren korte video’s te zien van oplichtingspraktijken via e-mail, internet en de mobiele telefoon. Na elke video was het aan het publiek om te beslissen: Ingaan op het verzoek of negeren? Een kleindochter appt opa dat ze een nieuw mobiel nummer heeft. Kort daarop stuurt ze een berichtje dat ze geld nodig heeft om de huur te kunnen betalen. En stuurt ze een betaallink. Echt of nep?

Welke bank belt mij? Ik vertrouwde het niet

In de zaal waren mensen die zelf weleens te maken hadden gehad met oplichters. Eén mevrouw werd geen slachtoffer, omdat ze het niet vertrouwde. “Welke bank belt mij op zaterdagmiddag om 16.00 uur? Dat vertrouwde ik niet!” Een andere aanwezige trapte wel in een truc en verloor 8000 euro. De trucs van oplichters zijn doordacht. De boodschap is vaak dat u gelijk geld moet overmaken of moet inloggen, om vervelende gevolgen te voorkomen. Trap er niet in!

Hang op, klik weg, bel uw bank!

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Er is veel schaamte om te praten over digitale oplichting. Zoek juist het contact met anderen als u iets niet vertrouwt. Het algemene devies is: Hang op, klik weg, bel uw bank!” De opa die een app ontvangt van zijn kleindochter, doet er goed aan om zijn kleindochter te bellen en na te vragen hoe het zit. Zorg dat u het telefoonnummer van uw bank ergens noteert. Dan kunt u uw bank zelf bellen als u het niet vertrouwt.

Extra bijeenkomst op 8 juni

Vindt u het ook interessant om te zien welke methodes digitale oplichters gebruiken? En wilt u weten wat u beter kunt doen en laten, om te voorkomen dat u slachtoffer wordt? Er is een extra voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 8 juni, tijd: 14.00-16.00 uur in het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem. Aanmelden kan via www.lochem.nl/samen-weerbaar of door te bellen: 0573 28 92 22. Neem uw buren mee!

De bijeenkomst is een initiatief van gemeente Lochem in samenwerking met ’t Baken, de wijkagenten Lochem en Stichting Welzijn Lochem.

Wijkagent Pim Jansen: “Afgelopen jaar waren er in de gemeente Lochem 12 aangiftes van digitale oplichting. Meer mensen hebben te maken met poging tot oplichting, maar melden dat niet altijd. Mijn verzoek is: heeft u een vermoeden van digitale oplichting? Meld het altijd! Bel 0900-8844. Zo verzamelen wij bankrekeningnummers van oplichters en persoonsinformatie. De kans wordt zo groter dat we iemand kunnen aanhouden.”  
Deel dit artikel