In een grote schuur maken Wim Nijenhuis en andere vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek nestkastjes, in allerlei soorten en maten. “Het ophangen van nestkastjes is belangrijk. Elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeur. Vooral de grootte van de vliegopening luistert nauw.”

foto van vrijwilligers met nestkastjes
Wim Nijenhuis (links) en Hans van Hoorn maken op vrijwillige basis nestkastjes.

Omdat er niet genoeg gelegenheid is in het groen voor de vogels om nestjes te maken, is het werk van de Vogelwerkgroep belangrijk. Maar het is ook leuk. De vrijwilligers van de vogelwerkgroep kunnen aan een nest zien wat voor vogel er in heeft gezeten. “Na een paar keer onderscheid je zo het nestje van een meesje van dat van een boomklever.”

Natuurlijke bestrijders

Hans van Hoorn is ook een van de vrijwilliger van de Vogelwerkgroep. Hij wijst naar een vleermuiskast. Met de juiste sleuf kunnen alleen vleermuizen zich hier huisvesten. “Vleermuizen eten nachtvlinders. Ze zijn dol op eikenprocessievlinders en buxusmotten. Pimpelmeesjes en koolmeesjes eten juist eikenprocessierupsen. Heel belangrijk om ook daar nestkastjes voor op te hangen. Veel pimpelmeesjes en koolmeesjes betekent uiteindelijk minder rupsen.”

Gemeente neemt 50 nestkastjes af

De gemeente nam zelf ook 50 nestkastjes af van de Vogelwerkgroep. Wethouder biodiversiteit Henk van Zeijts: “In een veranderend klimaat is biodiversiteit heel belangrijk. De gemeente zet zich daarvoor in. Maar u kunt er zeker uw steentje aan bijdragen! Een nestkastje ophangen is iets dat iedereen kan. Maar ook planten van ander struikgewas, klimop en wilgen kan iedereen. Het helpt vogels en andere dieren bij het vinden van eten en goede bescherming.”

10 tips om zelf een vogelnestkastje te maken en op te hangen

Zelf een nestkastje maken en ophangen? Natuurlijk kan dat. Graag zelfs! Enkele tips van Wim en Hans van de Vogelwerkgroep:

  1. Schilder het kastje niet
  2. Hang het kastje op zijn laatst vroeg in het voorjaar op (voor het broedseizoen)
  3. Hang het kastje ongeveer 3 meter hoog, uit wind en zon, met het gat op het oosten
  4. Zorg dat het kastje eenvoudig te openen is, zodat u het ieder jaar kunt schoonmaken. Is een kastje oud en valt het uit elkaar, vervang het dan
  5. Maak een kastje van bijvoorbeeld douglashout. Dat gaat zeker 10 jaar mee
  6. Zorg voor goede lekranden en ventilatie zodat het in het kastje droog blijft
  7. Een ruim overstekend dak houdt katten en regen uit de vliegopening
  8. Hang het kastje met aluminium spijkers aan een boom, zodat de boom niet beschadigt. Gebruik zeker geen ijzerdraad
  9. In een boom van de gemeente of van uzelf? Zorg dat een kastje niet in de weg hangt bij het snoeien
  10. Stop met voeren na de winterperiode

Bekijk ook de video met tips op youtube, facebook en instagram.

Vragen? De vogelwerkgroep helpt graag

Wilt u meer weten over vogels? Over het ophangen van een nestkastje? Over natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups of buxusmot? Kijk op www.vwgnoordwestachterhoek.nl of neem via deze website contact op met de Vogelwerkgroep.

Deel dit artikel