Stelt u zich eens voor dat u jarenlang geen werk heeft en leeft van een uitkering. Of dat u elke dag naar de dagbesteding gaat. Terwijl u diep van binnen blijft dromen van die ene mooie baan. Hoe groot is de kans dat u aan het werk komt? Hierover spraken we met Dorien Morsink, accountmanager bij ’t Baken. Haar taak is ervoor te zorgen dat mensen hun kansen op werk benutten. En op zoek te gaan naar werkgevers die deze kansen kunnen waarmaken.

foto van Dorien
“Dorien Morsink: “Wij zoeken altijd naar ingangen bij bedrijven voor mensen die misschien niet helemaal passen. Maar dat met wat extra steun of opleiding in de toekomst wel doen.”

Dorien vertelt over haar ervaring met een werkloze man van in de 50. “Hij leefde al jaren van een uitkering. Toen ik hem sprak, ging hij overal tegenin. Toch ben ik bedrijven gaan bellen. Bij een ervan mocht hij op gesprek komen. Tot zijn verbazing mocht hij ook op het tweede gesprek komen. Hij kon daarna meteen beginnen!” Later hoorde Dorien dat meneer vanuit deze baan zelf verder is gaan solliciteren en positiever in het leven stond dan ooit tevoren.

Kun je nog een voorbeeld geven?

“Samen met de werkconsulent van ’t Baken sprak ik een dame die elke dag naar de Wmo-dagbesteding ging. Hondentrimster wilde ze worden. Dit had ze tijdens stages ook gedaan en vond ze erg leuk. Ik belde haar oude stageadres en kwam bij een hondentrimschool uit. Zij wilden een oproep plaatsen in hun netwerk van ondernemers met een trimsalon. Daarop reageerden twee ondernemers. Een van hen paste goed bij mijn kandidaat. Daar is ze nu met veel plezier aan het werk. Ik heb ook voor haar kunnen regelen dat ze een opleiding kan volgen. Het geeft me enorm veel voldoening dat dit allemaal lukte.”

Hoe belangrijk is werkervaring?

“Daar heb ik ook een voorbeeld van,” zegt Dorien. “Bij ’t Baken werkte een jongedame als telefoniste in een werkervaringsplek. Dat houdt in dat je werkt en je uitkering houdt. Het ging super goed. Een half jaar later solliciteerde ze. Ze mocht direct beginnen bij het callcenter van de politie. Zonder deze ervaring was dat waarschijnlijk niet gelukt.”

Het doel van Dorien Morsink is om werkplekken te vinden voor iedereen die via de gemeente een baan zoekt. De groep werkzoekenden varieert van mensen met of zonder uitkering en nieuwkomers tot jongeren die praktijkonderwijs volgen. Wilt u als bedrijf inclusief ondernemerschap laten zien en heeft u een mooie werkplek te bieden? Neem contact op! Telefoon: (0573) 28 92 37 E-mail: d.morsink@bakenlochem.nl
Deel dit artikel