Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat het kabinet het dragen van een mondkapje vanaf 1 december 2020 verplichten. Dit geldt bijvoorbeeld in winkels, musea, restaurants en theaters.

vrouw met mondkapje
Vanaf 1 december geldt bijvoorbeeld in winkels, musea, restaurants en theaters een mondkapjesplicht.

 

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. Een mondkapjesplicht is er nu al voor het openbaar vervoer. Maar vanaf 1 december is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie zich niet aan de regel houdt, loopt het risico op een boete van 95 euro.

Gebruik van mondkapjes

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. En het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig. Daarom is het gebruik hiervan als alternatief voor een mondkapje niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Meer informatie

Het dragen van een mondkapje is tot 1 december niet verplicht. Mensen kunnen tot die tijd dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies. Kijk hier voor meer informatie

 

Deel dit artikel