Op steeds meer bomen in onze gemeente hangen nestkasten. Een mooie ontwikkeling die helpt bij het op peil houden van de vogelstand. Veel van deze nestkasten zijn speciaal gemaakt voor mezen. En dat is niet toevallig. Mezen zijn namelijk een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Met mezenkasten zorgen we dus voor groei van de mezenbevolking die de ‘plaagrups’ als lekker hapje ziet.

tekening van koolmees die naar nestkast in boom vliegt
Weet u waar een nestkast hangt op een boom in de openbare ruimte? Meld dat. Dan slaan we die boom over in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Graag willen Circulus en de gemeente weten waar de nestkasten hangen in de openbare ruimte. Deze plaatsen we op een openbare kaart. Zo kan iedereen zien op welke plekken er al initiatieven zijn. Hangen de nestkasten op eikenbomen? Dan is het extra belangrijk om de locaties in beeld te hebben. Deze locaties slaan we namelijk over bij het behandelen van eiken in de strijd tegen de eikenprocessierups. Zo zorgen we ervoor dat mezen hun werk kunnen doen en voldoende te eten hebben.

Samen de kaart compleet maken

Nestkasten op gemeentebomen zijn meestal opgehangen door betrokken buurtbewoners of verenigingen. Medewerkers van Circulus komen de kasten soms tegen bij boomkeuringen. Ze registeren ze dan op een kaart. Niet alle nestkasten zijn in beeld, want de gemeente Lochem telt maar liefst 70.000 gemeentebomen. En natuurlijk kunnen er ondertussen kasten bijgekomen zijn. We vragen u daarom een handje te helpen bij het compleet maken van de openbare nestkastenkaart.

Hoe geeft u een nestkast door?

Weet u waar een nestkast hangt op een boom in de openbare ruimte? Of heeft u zelf een kastje opgehangen? En staat deze niet op de nestkastenkaart op www.circulus.nl/lochem? Maak dan een foto van de kast(en). Op de kaart klikt u op de plek waar de nestkast hangt. U kunt daar de foto uploaden en eventueel meer informatie doorgeven. Zo zorgen we samen voor een actuele kaart.

Deel dit artikel