Niet iedereen zal vanwege corona op vakantie gaan deze zomer. Maar de zomer is wel de periode waarin inbrekers graag hun slag slaan. Dit jaar zijn er tot nu toe minder woninginbraken geweest dan voorgaande jaren. Dat is mooi, maar inmiddels zien we dat inbrekers weer op pad gaan. In juli en augustus wordt er zelfs weer de normale zomerpiek verwacht. Samen met u willen we voorkomen dat criminelen deze zomermaanden een inhaalslag slaan. Als bewoner kunt u gelukkig zelf veel doen om een woninginbraak te voorkomen.

Verwacht wordt dat deze zomer de inbrekers weer als vanouds op pad gaan. Wees voorbereid!

Om een inbraak te voorkomen is het belangrijk dat u deze tips op volgt:

  • Op vakantie? Licht de buren in
    Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen het huis een bewoonde indruk te geven. Bijvoorbeeld door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een gordijn open of dicht te doen.
  • Ziet het huis er bewoond uit?
    Laat je huis er bewoond uit zien. Overdag de gordijnen potdicht en gesloten rolluiken lokt de aandacht van inbrekers. Zet een tijdschakelaar tussen je lampen, zodat die op verschillende tijdstippen aan en uit gaan. Laat een kopje op tafel staan en leg een krant of open boek neer, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen. En zeker niet de schoongemaakte koelkast openzetten.
  • Dagje weg? Deur op slot!
    Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot, ook als u maar heel even naar de buren bent, boodschappen doet of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg kostbare spullen uit het zicht.
  • Hang en sluitwerk in orde?

Hoe zou uzelf binnenkomen zonder sleutel? Dat is ook de manier waarop een inbreker naar uw huis kijkt. Check de kwaliteit van uw sloten. Zorg voor stevig en goedgekeurd hang- en sluitwerk, materiaal dat voldoet aan het Politiekeurmerk. Daarmee verkleint u de kans op inbraak enorm. En niet alleen in de vakantietijd.

Meld verdachte situaties!

Heeft u een verdachte situatie gezien, bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties, als hulp direct nodig is. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

Deel dit artikel