Hieronder vindt u special over de landelijke actie ‘Maai mei niet’. Door gras niet of minder te maaien, komen er meer kruiden en bloemen tot bloei. Dat is de gedachte. Dat is goed voor de biodiversiteit in ons land. Circulus en wij doen hier dus graag aan mee.

Onder de afbeelding staat de tekst ook. Veel leesplezier.

de tekst op de afbeelding staat hieronder

‘Maai mei niet’ voor meer bloemen en bijen!

Door het gras in uw tuin niet of minder te maaien komen er meer kruiden en bloemen tot bloei. Dat is nuttig én belangrijk voor de biodiversiteit in ons land. Ook Circulus en de gemeente Lochem doen mee aan de landelijke actie ‘Maai mei niet’. 

Maai mei niet: een landelijke actie De landelijke actie

‘Maai mei niet’ betekent een maand minder maaien voor meer bloemen en bijen. Of het nu gaat om uw eigen tuin of terrein of om openbaar groen. In de gemeente doen we veel om de biodiversiteit te bevorderen. Denk aan het inzaaien van bloemstroken, planten van bloembollen, omvormen van traditionele perkjes naar meer bloemrijk en divers groen en schapenbegrazing. Met ‘Maai mei niet’ kiezen we er bewust voor even iets niet te doen. Dat doen we samen. Want particulier, landschapsbeheerder of gemeente; iedereen met gras kan meedoen!

Waarom minder maaien?

Circulus maait in mei minder graspercelen in de openbare ruimte. Zo stimuleren we de bloei van meer soorten grassen, kruiden en planten. Aantrekkelijk voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Vogels vinden op hun beurt meer voedsel en beschutting. Langzamerhand ontstaat er meer evenwicht in de natuur en krijgen ziekten en plagen minder kans. Mezen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Organisatie Maai mei niet Nederland:

“Bijen eten geen gras, ze zoeken bloemen! Met particulieren, gemeenten en provincies zetten we Nederland in bloei door in mei niet of minder te maaien. Doe je mee? Dat is nodig, het gaat niet goed met de bijen, hommels, vlinders en andere insecten in Nederland”. Meedoen aan deze landelijke actie? U kunt uw tuin of terrein aanmelden op de landelijke actiesite www.maaimeinietnederland.nl Leuk: de site helpt u nuttige bloemen en kruiden in uw tuin en omgeving herkennen.

Waar maaien we niet?

We maaien niet op negen grote velden binnen de kernen. Het zijn velden die we normaal als gazon maaien. U herkent ze aan het bord met de tekst Maai-mei-niet-maand. Alle andere gazons en veldjes binnen de kernen maaien we net zoals anders. Het gaat om (delen van) velden aan de

  • Ronde Weie in Epse
  • Veldhofstraat/Kamperweg in Gorssel
  • Schurinklaan in Eefde
  • Lochemseweg in Harfsen
  • Deventerweg in Laren Koedijk,
  • Julianaweg en Zutphenseweg in Lochem
  • Lochemseweg in Barchem

Waarom deze grote velden?

De velden zijn goed te bereiken met een maai-laadcombinatie. Na deze maand staat het gras daar erg hoog. De maaier moet het extra lange gras gemakkelijk kunnen maaien en afvoeren. Veroorzaakt lang gras langs de ‘maai mei niet-velden’ overlast op stoepen en paden? Dan maaien wij de randen alsnog bij.

Wat kunt u doen? Tips!

Heeft u een grasveld of gazon? Laat de grasmaaier eens staan. Of maai alleen delen van uw gazon. Maai een mooi patroon en zaai verschillende soorten kruiden of bloemen in. Gaat u (straks) weer maaien? Verwijder het maaisel goed. U ‘verschraalt’ dan de bodem. Dat zorgt voor minder brandnetels en hoge grassen, dus groeikansen voor bloemen! Daar hoeft u niet eens voor te zaaien! Het effect van ‘niet maaien’ of zaaien kan even duren. Geduld wordt beloond! Soms in het najaar of een nieuw seizoen. Meld uw ‘maai-me-niet-gazon’ aan bij de landelijke actiesite hiernaast. U krijgt een ‘nectarscore’ in uw mailbox en ideeën om uw eigen tuin bloemrijk én biodivers te maken.

Heeft u vragen?

Of wilt u iets melden over de leefomgeving? Dat kan via www.circulus.nl/lochem. Een melding verschijnt op de digitale kaart. De status van de melding volgt u ook op deze kaart. Meer weten over (niet) maaien in onze gemeente? Kijk op www.circulus.nl/maai-mei-niet.

Deel dit artikel