Een deel van onze bermen wordt binnenkort weer gemaaid. In juni begint Circulus-Berkel met het maaien van een deel van onze bermen. Verkeersveiligheid staat voorop en daarom zijn kruispunten en zichthoeken als eerste aan de beurt. Andere plekken volgen later.

Langs fietspaden maaien we drie keer per jaar. Zo zorgen we dat het gras niet over de paden gaat hangen. Langs de wegen maaien we alleen aan het eind van de zomer of begin van de herfst. De bermen zijn waardevol voor veel planten en dieren.

Waarom zijn onze bermen zo belangrijk?

In onze bermen komen veel bloeiende kruiden voor. Deze kruiden zijn erg belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen, vogels en kleine zoogdieren. De bermen bieden ruimte voor onze bomen en vormen linten door ons landschap. Zo kunnen de dieren zich verplaatsen tussen verschillende (natuur)gebieden.

Verschillende planten en bloemen

Bij het maaien van de bermen in het buitengebied houden we rekening met bijzondere bermplanten. Die maaien we pas als ze zijn uitgebloeid en de zaden zijn verspreid. Het maaisel wordt afgevoerd om de grond nog geschikter te maken voor bijzondere plantensoorten, het zogenaamde verschralen. Dit leidt tot meer biodiversiteit. In de grond zitten veel bloemenzaden die zichzelf ontwikkelen tot een prachtige bloemenberm. Zo worden onze bermen elk jaar mooier. Er staan ook soorten in onze bermen die we liever kwijt willen, zoals de Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw. Die maaien we apart en het afval gaat naar een speciaal bedrijf.

Mag ik zelf de berm maaien?

Nee, dat hebben wij liever niet! Wij streven naar een gevarieerde kruidenrijke berm, die bijdraagt aan biodiversiteit. Wij snappen dat u moet wennen aan hoog gras en kruiden voor uw tuin of weiland. Maar omdat wij verschralen, groeien hier andere soorten kruiden dan in uw tuin en hoeft u niet bang te zijn voor extra onkruid. Bovendien is het gevaarlijk om langs de weg te werken. Laat dat maar aan ons over!      

Meer informatie over maaien in de gemeente Lochem vindt u op www.circulus-berkel.nl/lochem.

Deel dit artikel