28 november

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Na het succes van vorig jaar organiseert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland opnieuw de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. Deze campagne is gericht op het hebben van goede fietsverlichting, vooral bij jongeren. Het campagneteam bezoekt onze gemeente op 29 november bij het NS-station in Lochem.

Van 18.00-21.00 uur gaat het campagneteam in gesprek met jongeren. Wie zonder fietsverlichting fietst, krijgt ter plekke nieuwe lampjes mee om veilig thuis te kunnen komen. Wethouder Eric-Jan de Haan onderschrijft het belang van de actie en is erbij om het campagneteam te helpen.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren van 12 tot 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee. Meer informatie: www.rovoostnederland.nl.

Deel dit artikel