Het wordt ’s avonds weer steeds vroeger donker. Inbrekers zien dan makkelijk dat u niet thuis bent en slaan snel hun slag. Doe daarom een lampje aan voordat u van huis weg gaat of zorg ervoor dat dit automatisch gebeurt.

Door gebruik te maken van tijdschakelaars wekt u de indruk dat u thuis bent. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. Je bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt. Luxere modellen tijdschakelaars kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Sluit uw spaarlampen of ledverlichting aan op deze schakelaars dan blijven de kosten beperkt.

Goede buitenverlichting

Het gaat er echter niet alleen om dat u licht in de woning laat branden, maar dat er ook goede buitenverlichting is. Zorg ook voor het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk. En laat kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) niet in het zicht liggen. Meer preventietips zijn te vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politie.nl.

Deel dit artikel