Binnenkort is het weer de week van Lezen en Schrijven. Dan is er extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Want er zijn meer mensen dan we denken die het lastig vinden om een appje te beantwoorden, een formulier in te vullen of om gewoon normaal hun boodschappen te doen.

Ongeveer 200.000 Gelderlanders zijn laaggeletterd en dat zijn gewoon mensen met Nederlands als moedertaal. Erover praten is voor deze mensen niet makkelijk: meestal schamen ze zich. Laaggeletterdheid is te herkennen aan verschillende signalen.

Het smoesje ‘bril vergeten’ is waarschijnlijk het meest bekend. Maar een slecht leesbaar handschrift kan ook een signaal zijn. Ook navigeren en internetbankieren zijn lastig wanneer je niet goed kunt lezen. Vaak hebben mensen met leesproblemen ook moeite om werk te vinden en te houden. Want hoe maak je een goede motivatiebrief en hoe lees je überhaupt een vacature?

Als u iemand kent waarvan u vermoedt dat die persoon moeilijk kan lezen, kunt u voorzichtig een vraag stellen om het gesprek te starten. Bijvoorbeeld: “Ik vond het ook lastig om dit in te vullen. Is er iets waarbij ik je kan helpen?” Of: “Vind je het lastig om brieven van de gemeente te begrijpen?”

Vertel diegene dat hij/zij absoluut niet de enige is, dat je nooit te oud bent om te leren en dat er cursussen speciaal voor volwassenen zijn. In kleine groepen of één-op-één. Vaak gratis of voor een klein bedrag. Op www.ikwilleren.nl kunnen mensen meer informatie vinden in korte duidelijke taal.

In Lochem heeft het Taalhuis van Bibliotheek Berkel en IJssel (BIJ de bieb) taalcoaches om laaggeletterden te ondersteunen. Het Taalhuis biedt ondersteuning met trainingen en cursussen. ’t Baken en MO werken nauw samen met het Taalhuis. In het gemeentehuis liggen er ook flyers over klaar. Er zijn dus genoeg kansen om alsnog te leren lezen en schrijven. Want kunt u zich een leven zonder taal en tekst voorstellen?

Deel dit artikel