Met Junior Energiecoach leren gezinnen spelenderwijs over hun eigen energiegebruik. Samen met hun ouders spelen de kinderen een spel met opdrachten en experimenten. Het spel duurt zes weken en speelt zich deels online af maar vooral ook in de echte (offline) wereld. In de gemeente Lochem kunnen in het najaar van 2019 met steun van de gemeente vijftig gezinnen deelnemen.

“Energie besparen en er goed mee omgaan hoeft niet moeilijk te zijn of veel te kosten,” zegt Fred ter Heide van LochemEnergie. “Het zetten van de eerste kleine stapjes is heel belangrijk. Het is mooi dat er nu een spel is dat ouders en kinderen samen aanzet tot nadenken over verduurzaming.”

Alle deelnemers starten op hetzelfde moment met het spel. Zij ontvangen vooraf per post een startpakket. Het spel is beschikbaar voor een aantal gezinnen uit de gemeente Lochem. LochemEnergie heeft het afgelopen jaar op zeven basisscholen les gegeven. Hier wordt in eerste instantie gekeken wie wil meedoen.

Varkentje Rund, het figuurtje van de Groninger animator Michiel Hoving, is als boegbeeld aan Junior Energiecoach gekoppeld. Net voor de start van het spel komen speciale Junior Energiecoachfilmpjes van Varkentje Rund online. Deze gaan vergezeld van geheime opdrachten en experimenten. De gezinnen moeten bijvoorbeeld op lampenjacht en stekker-expeditie. Kinderen helpen ouders Junior Energiecoach gelooft in het kind (8-12 jaar) als motor voor energiebesparing. Het concept is bedacht door Arjan Lucius en is mee opgezet door de gemeenten Groningen en Noordenveld, de Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra.

Deel dit artikel