Wegkijken en goed praten. Twee veel voorkomende reacties als het gaat om ouderen en alcohol. Met de campagne ‘IkPas – Zet je alcoholgebruik 40 dagen op pauze –‘ vragen de GGD en Stichting Welzijn Lochem aandacht voor dit onderwerp. Want dat borreltje hoeft niet vanzelfsprekend te zijn. Ook niet als je op leeftijd bent.

“Laat opa toch, met zijn borreltje”

Chloe Butler werkt al jaren als ouderenwerker. Zij ziet het in de praktijk: “Alcohol is problematisch bij ouderen. Het is schadelijk voor lichaam en hersenen, juist ook als je ouder bent. Het is lastig om tussen de oren te krijgen dat alcohol drinken geen gewoonte zou moeten zijn. Familie of vrienden zijn vaak vergoelijkend: “Laat opa, toch. Dat borreltje is een van de weinige dingen die hij nog heeft.”

Piek tussen 55 en 75

Het is volgens Butler begrijpelijk dat alcohol drinken een piek bereikt in de leeftijd van 55 tot 75. “Pensionering, verlies van dierbaren, ziekte en eenzaamheid kunnen diep ingrijpen in een mensenleven.Toch zou er niet als vanzelf naar alcohol gegrepen moeten worden. Het is aan ons als samenleving om mensen bij te staan in hun verdriet, verlies, of gevoel van eenzaamheid. Alcohol is niet de oplossing.”

Aanmoediging en tips

De campagne IkPas van de GGD, daagt iedereen uit, alcohol 40 dagen lang te laten staan. Butler: “Deze campagne kan ook zorgen dat mensen beter letten op de ouderen in hun omgeving. En dat mensen zien dat iemand teveel drinkt of te afhankelijk is van alcohol.”

Meedoen

Wethouder Henk van Zeijts (gezondheid & welzijn) doet ook dit jaar zelf mee aan IkPas. “IkPas helpt om alert te zijn op je eigen drankgebruik, maar ook op dat van je naasten. Je krijgt aanmoedigingen en tips. Vorig jaar heb ik meegedaan met IkPas om te ervaren hoe dat werkt. Zo was ik op een feestje en daar werd ik best raar aangekeken omdat ik geen biertje nam. Maar het leverde ook mooie gesprekstof op. Blijkt dat als mensen gaan optellen, ze doordeweeks en in het weekend meer drinken dan ze doorhebben. Terwijl de gezondheidsnorm tegenwoordig is: nul glazen per dag. De dag na het feestje was ik lekker fit en fris.”

Doe jij mee met IkPas? Zet je alcoholgebruik vanaf 26 februari 40 dagen op pauze. www.IkPas.nl.

Deel dit artikel