Appie Baas en Wouter Swam zijn de ideeënmakelaars van Lochem. Appie heeft al de nodige jaren ervaring in deze gemeente opgedaan, Wouter komt hier net kijken. Maar met initiatieven uit de samenleving weet hij wel raad. Tijd om het tweetal nog eens nader voor te stellen. Want wat houdt zo’n rol als ideeënmakelaar nu precies in? En belangrijker: wat heeft u er als inwoner aan?

Wouter Swam (links) en Appie Baas zijn de ideeënmakelaars van de gemeente Lochem.

Interview Appie Baas en Wouter Swam – ideeënmakelaars

“We zijn eigenlijk het luisterende oor van de gemeente,” vertelt Appie Baas. “Is er ergens een inwonersinitiatief? Wij pikken het op en brengen de juiste partijen bij elkaar samen. Mensen hebben vaak moeite om de toegangspoort te vinden binnen het gemeentehuis. Wij vormen de schakel tussen inwoners en gemeentelijke medewerkers en weten van de hoed en de rand. Bij wie je moet zijn en wat zijn de mogelijkheden voor subsidie.”

Draagvlak creëren

De ideeënmakelaars toetsen eerst de ideeën uit onze samenleving. Appie: “Het idee moet bijvoorbeeld echt breed gedragen kunnen worden. Meerdere inwoners moeten er iets aan hebben én het moet uitvoerbaar zijn,” vertelt Appie. “Het komt dus ook wel eens voor dat we eerlijk moeten zeggen dat het geen haalbare kaart is.” Wouter Swam vult zijn collega aan. “We proberen draagvlak voor een idee te creëren. Niet alleen bij onze collega’s van de gemeente, maar ook bij andere partijen. We leggen de juiste lijntjes, zodat het inwonersinitiatief ook daadwerkelijk van de grond komt.”

Verbinden

Volgens Appie is het inderdaad een kwestie van verbinden. “De ontmoetingsbanken in Eefde zijn hiervan een goed voorbeeld. Er was al een plan gemaakt door enkele inwoners. Ik ben toen gaan kijken naar de financiering, beheer en onderhoud. Toen hiervoor ook de handen op elkaar konden, is het idee verwezenlijkt.” Wouter geeft het belang aan van een ideeënmakelaar binnen de gemeentegrenzen. “Mensen zijn blij met onze inbreng. Soms doorbreken we vaste processen binnen de gemeente om toch iets voor elkaar te kunnen krijgen. Inwoners zijn dan vaak blij verrast. Eigenlijk zou elke gemeente een ideeënmakelaar moeten hebben.”

Aansluiten bij leefwereld

Appie geeft aan dat het belangrijk is om als ideeënmakelaar aan te sluiten bij de leefwereld van de inwoners. “En ja, daar hoort soms ook bij dat je moet luisteren naar kritiek. Het is voor ons dan de taak om deze kritiek over te brengen en om er van te leren. Samen maken we deze gemeente mooier!”

Heeft u een idee?

Appie en Wouter hebben hun werkgebied onderling verdeeld. Zo is Appie verantwoordelijk voor Eefde, Almen, Barchem, Zwiep en Exel. Wouter houdt zich bezig met inwonersinitiatieven in Gorssel, Laren, Harfsen en Epse. Samen pakken ze stad Lochem op. Heeft u een idee? Mail dan naar: idee@lochem.nl.

Deel dit artikel